fbpx

24 martie 1882: Robert Koch anunță descoperirea bacilului responsabil de tuberculoză

Photo 54217025 © Puwadol Jaturawutthichai | Dreamstime.com

În 1882, savantul german Robert Koch a anunțat Societatea Fiziologică din Berlin că a descoperit bacilul responsabil pentru tuberculoză. Audiența a fost captivată. În decurs de trei săptămâni, pe 10 aprilie 1882, el a publicat „Etiologia Tuberculozei”.

În 1884, a publicat o versiune extinsă într-un al doilea articol sub același titlu, care a prezentat „postulatele lui Koch”, care acum au fost generalizate și fundamentale în studiul cauzei unei boli infecțioase. Mai exact, el descoperise bacilul prezent în toate cazurile bolii, izolase și cultivase microorganismul, cu care provocase boala folosindu-l pentru a inocula și infecta o nouă gazdă și identificase același microorganism la gazda bolnavă. Koch a fost distins cu Premiul Nobel pentru Medicină în 1905.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Cine a fost Robert Koch

Robert Koch (la microscop) alături de Richard Friedrich Johannes Pfeiffer (în picioare)

Robert Koch, pe numele complet Heinrich Hermann Robert Koch, s-a născut la 11 decembrie 1843, la Clausthal, (acum Clausthal-Zellerfeld), Germania. Medic și microbiolog, Koch a fost unul dintre fondatorii științei bacteriologiei, care a descoperit bacilul tuberculozei (1882) și bacilul holerei (1883). A studiat ciuma bubonică în Bombay (1897) și malaria și tripanosomiaza în Africa.

Koch a fost un susținător al vaccinării și a dezvoltat vaccinuri împotriva unor boli precum holera și tuberculoza.

Află mai multe aici

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și

23 martie 1857: Primul lift cu mecanism de siguranță pentru persoane este pus în funcțiune

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.