fbpx

23 martie 1857: Primul lift cu mecanism de siguranță pentru persoane este pus în funcțiune

În 1857, primul lift cu mecanism de siguranță din lume pentru pasageri a intrat în serviciu într-un magazin din New York, aflat la intersecția dintre bulevardul Broadway și strada Broome.

În 1852, Elisha Otis a fost angajat la o fabrică de paturi din New York unde a realizat nevoia unui „lift de siguranță” pentru a muta oameni și echipamente în siguranță la etajele superioare ale clădirii.

A demonstrat soluția sa în mod impresionant la Expoziția de la Crystal Palace din New York în 1854. În fața unei mulțimi mari, Otis a urcat în noul său lift. A cerut să fie tăiat cu un topor cablul liftului, dar platforma liftului nu a căzut. Frâna pe care a inventat-o folosea ghidaje cu dinți în fosa liftului și o bară cu arc încărcată care se prindea automat în ghidajul cu dinți în cazul în care cablul liftului ceda.

Acest mecanism a constat într-un dispozitiv de blocare care oprea căderea liftului în cazul în care cablurile se rupeau. Invenția a fost revoluționară pentru industria lifturilor, deoarece a eliminat frica de accidente și a permis construirea clădirilor rezidențiale sau de birouri cu multe etaje.

În 1870, compania Otis Brothers & Company reușea să aibă venituri de peste 1 milion de dolari americani, iar câțiva ani mai târziu erau nu mai puțin de 2.000 de lifturi Otis în folosință.

Elisha Otis, imagine generată cu AI

Elisha Otis s-a născut pe 3 august 1811 în Vermont, Statele Unite ale Americii. La vârsta de 19 ani, s-a mutat la Troy, New York, unde a început să lucreze ca mecanic și mai târziu ca inginer. Ulterior, el a fondat propria sa companie de construcție de lifturi, unde a dezvoltat și a îmbunătățit mecanisme de ridicare.

Elisha Otis a fost un inventator prolific și un antreprenor de succes. Moartea sa a survenit în 1861, dar moștenirea sa a continuat să influențeze industria lifturilor și construcțiilor în general. Elisha Otis este recunoscut ca un pionier al tehnologiei lifturilor și un exemplu de inovator cu impact durabil.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Moștenirea lui Otis

Moștenirea lui Elisha Otis este legată, în mod surprinzător, și de muzica soul. Celebrul compozitor și interpret de muzică soul, Otis Redding, și-a primit prenumele datorită lui Elisha Otis. Mama lui Otis Redding a ales prenumele inspirată de invenția lui Elisha Otis.

Ascultă Otis Redding – Sittin’ on the Dock of the Bay

Revenind la știință, un angajat al companiei Otis Elevator a inventat termenul „escalator” pentru a se referi la scările rulante cu buclă continuă care pot să urce sau să coboare. Compania a fost achiziționată de United Technologies în 1976. În aprilie 2020, compania Otis Elevators a fost separată de United Technologies pentru a deveni o companie independentă de lifturi.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și

22 martie 1981: RCA lansează discurile video

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.