fbpx

Viorica Dăncilă: Am discutat cu mulţi părinţi care au spus: ”Noi avem posibilităţi, degeaba ne daţi nouă rechizitele”

Viorica Dăncilă a susținut, într-o conferință de presă desfășurată la Iași, că fondurile pentru programul ”Merg la școală” au fost tăiate din buget în urma discuțiilor pe care le-a avut cu părinții. Prin programul respectiv, fiecare elev ar fi urmat să primească un voucher de 250 de lei, pentru rechizite și alte obiecte necesare la început de an școlar.

Se dau în continuare rechizite, dar rechizitele poate trebuie să le dăm într-o cantitate sau mult mai multe pentru cei care au într-adevăr nevoie de ele. Eu nu cred că trebuie să le dăm tuturor, trebuie să le dăm copiilor din familiile defavorizate. Şi acest lucru a fost solicitat şi de părinţi, am discutat cu mulţi părinţi care au spus: noi avem posibilităţi, degeaba ne daţi nouă rechizitele, mai bine să le dăm familiilor care au într-adevăr nevoie, mai bine să ajutăm mult mai mult copiii din familiile defavorizate”, a afirmat Dăncilă, citată de Știrile Pro Tv.

„La educaţie, să revin, au fost tăiate fondurile în plus. A fost alocată o sumă mult mai mare pentru salarizare şi a fost un program care nu a fost implementat”, a mai spus Dăncilă.

Potrivit sursei citate, Viorica Dăncilă a fost întrebată, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, care ar fi fost priorităţile din buget, dacă ar fi participat la realizarea acestuia.

„Exact priorităţile care sunt şi acum în buget: educaţie, sănătate şi poate aş fi fost mult mai atentă pe siguranţa cetăţeanului. Acestea sunt cerinţele din fiecare stat european. De aceea, acest buget are cele mai mari fonduri alocate pe sănătate, educaţie. Am văzut în spaţiul public că s-au tăiat fondurile pentru educaţie, că este o problemă legată de acest aspect. Nu s-au tăiat fondurile pentru educaţie, dimpotrivă, dacă sunt proiecte care sunt importante şi care se pot realiza, pentru orice minister venim la a doua rectificare şi alocăm fondurile respective”, a susţinut premierul.

 

CONTEXT

La rectificarea bugetară de anul acesta, Ministerul Educației a pierdut un miliard de lei. Este ministerul care a suferit cea mai importantă reducere de fonduri.

Reducerea cu aproximativ 1 miliard de lei la bugetului ministerului Educației se referă în principal la programul ”Merg la școală” care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanțat și implementat până la sfârșitul acestui an.

De asemenea sunt analizate cheltuielile de personal care au fost supraestimate inițial. Fondurile prevăzute după rectificare asigura plata salariilor până la sfârșitul anului, a titlurilor executorii și aplicarea legii numărul 85/2016”, a anunțat premierul Dăncilă, pe 12 august.

Ea susține, însă, că Educația va beneficia, în continuare, de fonduri mai mari cu 42,4% față de anul 2018. ”Dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate, vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare”, a precizat Dăncilă.