fbpx

Liviu Marian Pop vrea ca anul școlar să înceapă în a treia zi de luni din septembrie

Fostul ministru al Educației, Liviu Pop, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că va depune o lege prin care să modifice data de început a anului școlar. El a lansat subiectul sub forma unui sondaj, prin care i-a întrebat pe cei care îi urmăresc pagina dacă sunt de acord cu această propunere:

Săptămâna viitoare vreau să depun o propunere legislativă de completare a Legii Educației Naționale prin care să se fixeze începutul anului școlar în a treia zi de luni din septembrie. Sunteți de acord?

Publicată de Liviu Marian Pop pe Joi, 15 august 2019

CONTEXT

Premierul Viorica Dăncilă caută succesorul Ecaterinei Andronescu pentru postul de ministru al Educației, după ce aceasta a fost demisă, în urma declarațiilor despre cazul Caracal. Încercarea lui Dăncilă de a găsi persoana potrivită în interiorul partidului este, însă, una complicată. Potrivit unor surse politice, premierul a avut săptămâna trecută mai multe discuții pe această temă cu lideri PSD, însă singurul care s-ar fi arătat interesat de post a fost Liviu Marian Pop, care a mai avut un mandat, în urmă cu doi ani, la Ministerul Educației. Conform surselor citate, nici actualul ministru interimar, Daniel Breaz, nu ar fi dispus să schimbe portofoliul de la Cultură cu cel de la MEN.

Educație Privată l-a contactat pe Liviu Marian Pop pentru a comenta subiectul, dar, până la data publicării articolului, acesta nu ne-a trimis un punct de vedere.

Alte nume vehiculate în PSD pentru funcția de ministru al Educației sunt Florin Lixandru (fost șef al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, în prezent secretar de stat în MEN), Ioana Neacșu (actualul șef ISMB) și Valentin Cuibus (cel care a condus în ultimii ani ISJ Cluj).

Dar fiind că ”baza de selecție” din PSD este atât de restrânsă, Viorica Dăncilă s-ar fi reorientat către varianta unui ministru din afara partidului. Cele mai vehiculate nume în acest sens sunt Radu Szekely (fost consilier al Ecaterinei Andronescu, unul dintre promotorii sistemului finlandez de educație), Măriuca Talpeș (femeie de afaceri, implicată în proiectul România Educată), Corina Puiu (co-fondator Teach for Romania) și Sorin Cîmpeanu (în prezent membru Pro România, fost ministru al Educației în Guvernul Ponta).