fbpx

Ministrul Educației le-a cerut primarilor să furnizeze săpun către școli

Sursă foto: freepik.com

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, astăzi, într-o întâlnire cu parlamentarii PNL, că le-a cerut primarilor să furnizeze săpun către școli. Informația apare într-o relatare făcută de AGERPRES în urma întâlnirii. Potrivit acesteia, Anisia a anunțat, de asemenea, că salariile profesorilor vor fi mărite anul acesta, dar și că programul ”Masa caldă” va fi extins la un număr triplu de școli.

“Pot să vă spun faptul că am asigurat pe toată lumea de un lucru foarte important, şi anume că de la 1 ianuarie şi de la 1 septembrie salarizarea profesorilor va fi pe grila maximă. Deci, se va face această mărire de salariu pentru cadrele didactice”, a spus ministrul după întâlnire.

Monica Anisie a anunțat că programul pilot “Masa caldă” va fi extins de la 50 de unităţi de învăţământ la 150.

Ea a subliniat că acest program nu se suprapune cu “Laptele şi Cornul”.

Ministrul a arătat că bursa profesională a crescut de la 200 de lei la 300 de lei, susţinând că aceasta va creşte gradual.

Anisie a indicat că există un program de modernizare a liceelor tehnologice şi a laboratoarelor din învăţământul preuniversitar.

CONTEXT

Declarația ministrului vine în contextul în care, în urmă cu trei zile, Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), organizația reprezentativă a elevilor din Capitală și județul Ilfov, a solicitat tuturor primarilor din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov să ia măsuri de îndată pentru ocrotirea sănătăţii elevilor.

Comunicatul integral:

Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov solicită de urgenţă primarilor să acorde fonduri pentru dotarea unităţilor de învăţământ cu săpun, dezinfectant şi mijloace de uscare a mâinilor.
Considerăm că sănătatea elevilor ar trebui să fie o prioritate pentru toate insituţiile statului, dar din contră, legislaţia privind asigurarea normelor de igienă nu este respectată de către directorii unităţilor de învăţământ, care au datoria legală să solicite primăriei acordarea fondurilor necesare. Elevii trebuie să fie în siguranţă pe tot parcursul educaţional al acestora, de aceea nici un factor nu trebuie să le pună sănătatea în pericol.
Menţionăm faptul că această obligaţie este prevăzută în art.15 din ,,Normele de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor’’, şi anume:
,,(3) Se vor asigura materialele necesare igienei personale la grupurile sanitare din unitate, corespunzător numărului de copii şi tineri (hârtie igienică, săpun, substanţe dezinfectante, mijloace de uscare a mâinilor după spălare).’’
De asemenea, articolul 1 prevede:
(1) În unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor se vor asigura condiţiile de igienă necesare apărării, păstrării şi promovării stării de sănătate, dezvoltării fizice şi neuropsihice armonioase a acestora şi prevenirii apariţiei unor îmbolnăviri.

(2) Conducerile unităţilor sunt răspunzătoare de realizarea întocmai a acestor condiţii.

Atragem atenţia asupra faptului că fondurile pentru asigurarea normelor de igienă provin din finanţarea complementară, finanţare ce trebuie asigurată de către Unităţile administrativ-teritoriale din care provine unitatea de învăţământ.

„În mod cert, igiena în şcoli este un aspect ignorat de prea multă vreme. Elevii trebuie să fie în siguranţă la şcoală, să le fie asigurate normele de igienă conforme unei unităţi de învăţământ, căci, având în vederele ultimele epidemii de gripă, lipsa substanţelor de tip dezinfectant şi săpun a reprezentat categoric unul dintre motivele răspândirii acestora’, a declarat Rădulescu Nicolae-Alexandru, președinte AEBI