fbpx

Washington Post: Oamenii de știință au ”descifrat” secvența genetică pentru Coronavirus

Într-un efort comun și fără precedent, oamenii de știință au reușit să decodeze secvența genetică a temutului Coronavirus și au postat-o într-un fișier cu acces liber pentru comunitatea științifică, anunță Washington Post. La doar 10 zile de la confirmarea primului deces în urma infectării cu Coronavirus în Wuhan, secvența genetică a virusului a fost postată într-un fișier la care poate avea acces gratuit orice cercetător care dorește să o studieze. 

Andrew Mesecar, profesor de biologie structurală a cancerului la Purdue University, a anunțat că laboratorul pe care îl coordonează a început deja să analizeze secvența de ADN, care seamănă izbitor cu cea a virusului care provoacă sindromul respirator acut (SARS). În anul 2002, acesta a infectat peste 8000 de oameni, dintre care aproape 800 au murit. 

Mai mult, oamenii de știință de la Institutul Național de Sănătate din Montana au cerut unei companii să transforme informațiile despre Coronavirus în material ADN pe care să îl poată studia în laborator.

CONTEXT

Autoritățile din Franța au confirmat, vineri seară, primele două cazuri de persoane infectate cu Coronavirus 2019-nCoV, virusul provenit din China, care a alertat comunitatea medicală din întreaga lume. În urmă cu trei zile, au fost confirmate primele îmbolnăviri și în Statele Unite ale Americii. Situația este și mai gravă în Asia. În China, măsurile de securitate sunt extrem de stricte, iar în Hong Kong autoritățile au decis să închidă școlile.

Societatea Română de Microbiologie a publicat, pe pagina sa de internet, recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

Acestea sunt recomandările standard ale OMS pentru publicul general, în vederea reducerii expunerii la și a transmiterii mai multor tipuri de afecțiuni și includ igiena mâinilor și igiena respiratorie, precum și practici pentru o alimentație sigură:

  • Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;
  • Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;
  • Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;
  • Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent;
  • Când mergeți la piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou, evitați contactul direct și neprotejat cu animale vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele;
  • Evitați consumul de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.

Pe 31 decembrie 2019, Organizația Mondială a Sănătății a fost alertată cu privire la mai multe cazuri de pneumonie în orașul Wuhan, din Provincia Hubei, China. Virusul nu semăna cu niciun alt virus cunoscut. Acest fapt a generat îngrijorări, deoarece atunci când apare un virus nou, nu putem ști cum afectează oamenii.

Până pe 23 ianuarie, la nivel mondial au fost raportate 581 de cazuri confirmate de coronavirus nou (2019-nCoV). Din acestea, 571 de cazuri au fost în China. Au mai fost raportate cazuri în Tailanda, Japonia, Regiunea Administrativă Specială Hong Kong, Taipei, China, Regiunea Administrativă Specială Macau, SUA și Republica Coreea; toate aceste cazuri călătoriseră în Wuhan.