fbpx

Care este baremul de corectare la simularea de Evaluare Națională-proba de limba română

Ministerul Educației a publicat baremul de corectare pentru proba de limba română a simulării de examen care a avut loc astăzi pentru elevii de clasa a VII-a și clasa a VIII-a.

O simulare cu proteste

Consliul Național al Elevilor a anunțat că la simulările de anul acesta ale examenelor va avea loc o amplă acțiune de protest #foaiagoală. Într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a organizației, elevii au explicat de ce au recurs la această metodă:

“Anul acesta, dăm #foaiagoală la simulările naționale!

Consiliul Național al Elevilor, structura reprezentativă a elevilor din România, dorește să aducă în atenția publică (mai ales vouă, elevilor pe care îi reprezentăm) o problemă care este cunoscută tuturor: metodele de evaluare din sistemul nostru de învățământ nu se pliază pe nevoile și interesele actuale.

De aceea, dar și pentru a responsabiliza toți decidenții care până acum nu ne-au luat în serios, invităm elevii din România să ni se alăture în protestul prin care ne opunem modului în care sunt organizate simulărileexamenelor naționale. Mai mult decât orice altceva, o facem pentru generațiile viitoare, pentru că ele nu trebuie să fie asemenea nouă, o generație de sacrificiu, o generație de cobai ai Ministerului Educației Naționale. Modificările nefundamentate din acest an ne fac să refuzăm a fi părtași la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc.

Dăm foaia goală pentru că simulările nu ne vor evalua competențele, ci doar cunoștințele. Nu ne vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informațiile care ne-au fost dictate la clasă. Simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu experiențele noastre de învățare, iar acest lucru ne motivează să ne ridicăm în fața tuturor acestor nedreptăți, printr-un protest: fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greșit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest față de învățământul românesc”, afirmă elevii.

Citește și

De ce dau elevii #foaiagoală la simularea examenelor. Cel mai mare protest al școlarilor din România