fbpx

18 septembrie 1819: Se naște Léon Foucault

Jean-Bernard-Léon Foucault, fizician și astronom francez, a rămas în istorie  mai ales pentru experimentul său care a demonstrat rotația Pămîntului în jurul axei sale. Acest pendul a fost reinstalat în 1995 la Paris și în prezent poate fi vizitat.

Jean Bernard Léon Foucault s-a născut pe 18 septembrie 1819, la Paris, şi a studiat iniţial medicina, însă a abandonat-o repede în favoarea fizicii, pentru că îi era frică de sânge. În 1851, a realizat prima demonstraţie experimentală a rotaţiei Pământului, prin dispozitivul care a primit numele “pendulul lui Foucault”.

Pendulul lui Foucault este un dispozitiv gravitaţional, capabil să oscileze în orice plan vertical. Fizicianul a făcut prima demonstraţie în februarie 1851, în Camera Meridianului de la Observatorul din Paris. Câteva săptămâni mai târziu, Foucault a suspendat o sferă cu o masă de 28 de kilograme, prevăzută cu un vârf ascuţit, de domul Panthéonului, la capătul unui fir lung de 67 de metri. Pe podea era presărat un strat de nisip fin, pe care vârful pendului trasa forma unei rozete şi revenea în locul de unde a pornit după 32 de ore.

vintage foucault

Leon Foucault la Pantheon, Paris, 1851

Alte contribuții ale sale în fizică: determinarea vitezei luminii, inventarea giroscopului, descoperirea „curenților Foucault”.

El a studiat iniţial medicina, însă a abandonat-o repede în favoarea fizicii, pentru că îi era frică de sânge. La început, acesta a fost interesat de îmbunătăţirea procedurilor fotografice ale lui L. J. M. Daguerre. Totodată, timp de trei ani a fost asistentul lui Alfred Donné (1801 – 1878), care susţinea cursuri universitare despre anatomia microscopică. Ulterior, împreună cu A. H. L. Fizeau, a făcut o serie de experimente şi măsurători privind intensitatea luminii Soarelui, interferenţa radiaţiei în infraroşu etc. (sursa: Adevărul)

De-a lungul vieţii, Foucault a primit mai multe distincţii precum Legiunea de Onoare, iar în 1864 a devenit membru al Societăţii Regale din Londra. Foucault a murit pe 11 februarie 1868, din cauza unei posibile scleroze în plăci multiple. A fost înmormântat în cimitirul din Montmartre.

Citește și:

17 septembrie 1822: Champollion anunță că a înțeles ”cifrul” Pietrei de la Rosetta