fbpx

Cele 10 calități ale unui profesor bun

Sursă foto: thelocal.it

”Profesor bun”. Ce înseamnă acest lucru, mai exact?

Mulți dintre noi ne amintim, inclusiv la vârsta maturității, de acei ”profesori buni” care ne-au marcat copilăria și adolescența. Poate ne vine greu să spunem ce anume îi făcea ”buni”, dar ei ne rămân pentru toată viața ca repere și sperăm să le regăsim calitățile și la profesorii copiilor noștri.

Care sunt, însă, caracteristicile concrete ale unui profesor bun? Site-ul teaching.org, una dintre cele mai importante pagini de internet dedicate educației, a realizat un astfel de ”portret-robot”. Iată calitățile necesare unui cadru didactic performant:

  1. Are o personalitate și un stil de predare antrenante. Un profesor bun știe să păstreze atenția elevilor în timpul oricărei discuții și se pricepe să creeze interacțiune cu audiența.

2. Obiective clare pentru lecții. Știe să le stabilească pentru fiecare lecție în parte și se străduiește să le îndeplinească.

3. Talentul de a păstra disciplina. Poate să promoveze comportamentele pozitive și să își ajute elevii să se adapteze.

4. Este un bun manager al clasei. Este capabil să asigure o atitudine potrivită și eficientă a elevilor și, în același timp, să se bucure de respectul clasei.

5. Comunicare bună cu părinții. Îi menține informați în legătură nu doar cu evoluția academică a copiilor, ci și referitor la alte aspecte, precum disciplina sau schimbările de comportament. Un bun profesor este disponibil la telefon, pe e-mail sau pentru întâlniri directe.

6. Așteptări ridicate. Un profesor bun are aspirații înalte pentru elevii săi și îi încurajează pe fiecare dintre aceștia să lucreze la cel mai înalt nivel de care sunt capabili.

7. Cunoaște bine aria curriculară și standardele pedagogice.

8. Este foarte bine pregătit în materia pe care o predă. Cu toate că pare de la sine înțeles, acest lucru nu este întotdeauna valabil pentru toți profesorii (inclusiv din România- n.r.). Un cadru didactic performant trebuie să aibă cunoștințe vaste și să își păstreze entuziasmul față de materia pe care o predă la clasă. Este pregătit să răspundă la întrebări și știe să facă orice lecție interesantă pentru elevi.

9. Pasiunea pentru meseria sa. Îi place să lucreze cu copiii și este conștient de impactul pe care îl are în viața lor și de influența pe care aceștia o vor simți mulți ani după ce nu le va mai fi profesor.

10. O relație puternică cu elevii. Știe să atragă încrederea acestora și să o păstreze.

Citește și

”Nouă ne pasă? Fiți profesori!”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.