fbpx

Rusia se va retrage de pe Stația Spațială Internațională din cauza sancțiunilor occidentale

Șeful programului spațial rus, Dmitri Rogozin, a declarat că Rusia se va retrage de pe Stația Spațială Internațională, o decizie pe care a pus-o pe seama sancțiunilor impuse de Occident din cauza invaziei din Ucraina, potrivit agenției Bloomberg, citată de Digi 24.

„Decizia a fost luată deja, nu suntem obligați să vorbim despre ea în mod public”, a declarat sâmbătă directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, într-un interviu acordat televiziunii de stat, potrivit Tass.

„Pot să spun doar atât – în conformitate cu obligațiile noastre, ne vom informa partenerii cu privire la sfârșitul activității noastre pe ISS cu un an înainte”, a adăugat Rogozin.

În urmă cu o lună, Dmitri Rogozin amenința că va pune capăt misiunii Rusiei dacă SUA și Uniunea Europeană nu renunță la sancțiunile împotriva întreprinderilor implicate în industria spațială rusă.

Stația Spațială Internațională rămăsese, până înaintea invaziei ruse în Ucraina, unul dintre puținele puncte de colaborare între Rusia și SUA împreună cu aliații săi. Cu toate acestea, invadarea Ucrainei în 24 februarie a marcat dispariția acestui simbol al cooperării spaţiale.

Staţia Spaţială Internaţională (The International Space Station – ISS) se află la o altitudine medie de 400 de kilometri deasupra Pământului şi poate rivaliza cu strălucirea planetei Venus, apărând ca o lumină strălucitoare pe cerul nopţii şi putând fi văzută de pe Pământ fără utilizarea unui telescop. Se întinde pe o suprafaţă egală cu un teren de fotbal şi cântăreşte 391.000 kilograme. Americani, ruși, europeni, japonezi și canadieni au lucrat și au finanțat împreună acest proiect, care a împlinit 21 de ani. Fiecare organizație a contribuit la asamblarea SSI și la costurile ei de întreținere.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.