fbpx

Cea mai mare editură didactică rusă, obligată să şteargă din manuale pasaje despre Ucraina

Foto: Getty Images

Conducerea companiei Prosveşcenie, cea mai mare editură didactică din Rusia, care publică manuale şcolare, a organizat o reuniune în care le-a cerut angajaţilor să scoată din manualele de istorie lucruri considerate ”nepotrivite” despre Ucraina, după ce a exercitat presiuni tot mai mari asupra acestora, în urma invaziei Ucrainei, dezvăluie publicaţia Mediazona, blocată de Kremlin, anunță publicația Le Figaro, citată de News.ro.

Această nouă regulă înseamnă autocenzură, declară publicaţiei ruse, sub protecţia anonimatului, angajaţi ai editurii.

Încă de la începutul invaziei Ucrainei, ei au fost îndemnaţi să reducă la minimum evocărle Ucrainei, un lucru pe care autorii şi editorii au început să-l facă încă de la prima invazie a Ucrainei, în 2014.

Acestora li s-a recomandat deja să scoată steagul ucrainean din pasaje în care se evocă, în manualele şcolare, heralidica steagurilor naţionale.

 

Această ştergere a Ucrainei şi a menţionării capitalei ucrainene Kiev din manuale de istorie nu este însă simplu de realizat.

Unii editori încearcă să găsească formule prin care să desemneze Ucraina, fără să o numească în mod explicit atunci când se află în centrul unui eveniment istoric, însă unele pasaje sunt şterse pur şi simplu de către superiorii lor.

”Este deosebit de problematic să editezi un manual care nu furnizează pur şi simplu nicio informaţie despre o ţară”, deplânge un salariat de la edtură.

”Un copil poate creşte fără să ştie nimic despre această ţară şi va fi mult mai susceptibil să creadă ceea ce se spune la televiziune”, avertizează el.

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.