fbpx

FNAP-IP: În școlile cu un singur schimb, cursurile până la clasa a doua să poată începe decalat

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar propune modificarea ROFUIP, astfel încât, în școlile cu un singur schimb, cursurile elevilor de până la clasa a doua să poată începe la ore diferite, însă nu mai devreme de ora 8.

De asemenea, programul școlar pentru această categorie de elevi ar urma să se încheie cel mai târziu la ora 14:00.

Contactat de Educație Privată, Iulian Cristache, președintele FNAP-IP a declarat că federația și-a însușit această variantă, în urma solicitărilor venite de la părinți.

Modificări ale Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar propuse de FNAP-IP:

Articolul 11
👉(3)Învăţământul primar funcţionează, de regulă, în programul de dimineaţă. Pentru unităţile de învăţământ care funcţionează în cel puţin două schimburi, programul este stabilit de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.
👉(4)Cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare şi din clasele I şi a II-a nu vor începe înainte de ora 8,00 şi nu se vor termina mai târziu de ora 14,00.
👉(5)În învăţământul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră şi o pauză de 20 de minute după cea de-a doua oră de curs.
La clasa pregătitoare şi la clasa I, activităţile de predare-învăţare-evaluare acoperă 30-35 de minute, restul de timp fiind destinat activităţilor liber alese, recreative.
👉(6)În situaţiile în care clasele din învăţământul primar funcţionează împreună cu alte clase din nivelurile superioare de învăţământ, ora de curs este de 50 de minute, iar în ultimele cinci minute se organizează activităţi de tip recreativ.
👉(7)Pentru clasele din învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi din învăţământul postliceal, ora de curs este de 50 de minute, cu o pauză de 10 minute după fiecare oră; după a treia oră de curs se poate stabili o pauză de 15-20 de minute.
👉(8)În situaţii speciale, cum ar fi epidemii, intemperii, calamităţi, alte situaţii excepţionale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs şi a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, cu informarea inspectoratului şcolar.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.