fbpx

Reuters: CDC retrage ghidul în care spunea că SARS-CoV-2 poate fi transmis prin intermediul aerului

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) a retras, luni, recomandările referitoare la posibila transmisie pe cale aeriană a noului coronavirus, spunând că documentul, care era de fapt un proiect, a fost postat din greșeală, anunță Reuters.
„CDC își actualizează în prezent recomandările cu privire la transmiterea prin aer a SARS-CoV-2. Odată ce acest proces va fi finalizat, actualizarea va fi postată “, a spus instituția americană.
CDC nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters pentru comentarii cu privire la actualizarea ghidului.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) și-a revizuit, vineri, recomandările: SARS-CoV-2 se poate răspândi și prin intermediul aerului și nu este nevoie de contact apropiat pentru contaminare, anunța CNN.

„Virușii răspândiți pe cale aeriană, inclusiv COVID-19, sunt printre cei mai contagioși și ușor de răspândit”, afirma CDC, pe pagina sa de internet.

Anterior, pe pagina CDC se spunea că, din câte se cunoaște, Covid-19 se răspândește în principal între persoanele aflate în contact strâns – aproximativ 1,8 metri – și „prin picături respiratorii produse atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește”.

Potrivit actualizării de vineri,  Covid-19 se răspândește cel mai frecvent între persoanele care sunt în contact strâns una cu cealaltă. CDC afirmă că virusul se răspândește „prin picături respiratorii sau particule mici, cum ar fi cele din aerosoli, produse atunci când o persoană infectată tușește, strănută, cântă, vorbește sau respiră. ” Aceste particule pot provoca infecții atunci când sunt “inhalate în nas, gură, căi respiratorii și plămâni”. „Se crede că acesta este principalul mod în care virusul se răspândește”, afirmă CDC.

„Există dovezi din ce în ce mai consistente că picăturile și particulele din aer pot rămâne suspendate în aer și pot fi respirate de alții și pot parcurge distanțe de peste 1,8 metri (de exemplu, în timpul practiării cântatului într-un cor, în restaurante sau la cursurile de fitness)”, anunță CDC. Instituția mai adaugă că “în general, spațiile interioare fără o bună ventilație cresc acest risc.” 

CDC a sugerat menținerea unei distanțe sociale mai mari de aproximativ 1,8 metri, spălarea mâinilor, curățarea și dezinfectarea în mod obișnuit a suprafețelor.