fbpx

CDC și-a actualizat recomandările: COVID-19 se poate răspândi și prin aer. Distanțarea necesară: 1,8 metri

Imagine: Illustration 179796511 © - Dreamstime.com

UPDATE: Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) a retras, luni, recomandările referitoare la posibila transmisie prin aer a noului coronavirus

Noul coronavirus se poate răspândi și prin aer, potrivit celor mai recente studii.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) și-a revizuit recomandările: SARS-CoV-2 se poate răspândi și prin intermediul aerului și nu este nevoie de contact apropiat pentru contaminare, anunță CNN.

„Virușii răspândiți pe cale aeriană, inclusiv COVID-19, sunt printre cei mai contagioși și ușor de răspândit”, spune acum site-ul CDC.

Anterior, pe pagina CDC se spunea că, din câte se cunoaște, Covid-19 se răspândește în principal între persoanele aflate în contact strâns – aproximativ 1,8 metri – și „prin picături respiratorii produse atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește”.

Potrivit noilor actualizări,  Covid-19 se răspândește cel mai frecvent între persoanele care sunt în contact strâns una cu cealaltă. CDC afirmă că virusul se răspândește „prin picături respiratorii sau particule mici, cum ar fi cele din aerosoli, produse atunci când o persoană infectată tușește, strănută, cântă, vorbește sau respiră. ” Aceste particule pot provoca infecții atunci când sunt “inhalate în nas, gură, căi respiratorii și plămâni”. „Se crede că acesta este principalul mod în care virusul se răspândește”, afirmă CDC.

„Există dovezi din ce în ce mai consistente că picăturile și particulele din aer pot rămâne suspendate în aer și pot fi respirate de alții și pot parcurge distanțe de peste 1,8 metri (de exemplu, în timpul practiării cântatului într-un cor, în restaurante sau la cursurile de fitness)”, anunță CDC. Instituția mai adaugă că “în general, spațiile interioare fără o bună ventilație cresc acest risc.” 

CDC a sugerat menținerea unei distanțe sociale mai mari de aproximativ 1,8 metri, spălarea mâinilor, curățarea și dezinfectarea în mod obișnuit a suprafețelor.