fbpx

Proiect: Spații special amenajate, pe toate laturile de acces ale unităților de învățământ, pentru îmbarcarea sau debarcarea preșcolarilor și școlarilor

Photo 45372961 © Lehuishi | Dreamstime.com

Deputatul PNL Robert Sighiartău a inițiat un proiect de lege care prevede obligația administratorului drumurilor publice de a stabili, ‘împreună cu autoritățile administrației publice locale și cu avizul poliției rutiere, spații special amenajate și semnalizate, pe toate laturile de acces ale unităților de învățământ, pentru îmbarcarea sau debarcarea preșcolarilor și școlarilor.

Astfel, în intervalul orar 07.00-20.00, în spațiile special amenajate și semnalizate de administratorul drumului public vor avea voie să staționeze, pe o durata de cel mult 20 minute, autovehiculele care servesc la îmbarcarea sau debarcarea preșcolarilor și școlarilor, fie că sunt vehicule personale (părinți), fie că sunt autospeciale de transport al școlarilor, ale unităților after school sau microbuze ale administrațiilor publice private destinate transportului școlarilor.

Inițiativa legislativă prevede, de asemenea, că în spațiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate publică vor fi adaptate, rezervate ș i semnalizate prin marcaje distinctive cel puțin 5% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea gratuită a femeilor gravide sau a vehiculelor care transporta copii ‘în vârstă de până la 2 ani.

Cum explică inițiatorul necesitatea acestei legi, în expunerea de motive a proiectului:

Creșterea substanțială și constantă a parcului auto la nivel național a generat o problema reală în ceea ce privește asigurarea numărului de locuri de parcare, precum și condițiile în care se efectuează oprirea și staționarea vehiculelor pe spațiul carosabil.

Fără o reglementare adecvată, copiii, preșcolarii și școlarii sunt supuși unor riscuri uriașe în ceea ce privește siguranța circulației în interiorul parcărilor, pe trotuare, chiar și la traversarea drumurilor prin locurile special marcate. Mai mult decât atât, parcarea, de cele mai multe ori neregulamentară, a vehiculelor în proximitatea intrării în unitățile școlare și grădinițe generează nu numai ambuteiaje și disconfort, ci pune în pericol venirea și plecarea de la școală a elevilor și preșcolarilor. Față de această situație inacceptabilă, propunem implementarea a două măsuri pe care le considerăm absolut necesare pentru siguranța copiilor. 

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/stock-photo-look-down-empty-parking-spot-vegetation-shrubbery-above-image45372961

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *