fbpx

Proiect: Sprijin de la stat în valoare de max. 15 lei pe zi pentru masa copiilor din creșe și grădinițe

Photo 147122530 © Oksun70 | Dreamstime.com

Deputatul PNL Robert Sighiartău propune, într-o inițiativă legislativă, ca statul să acorde un sprijin în valoare de maximum 15 lei pe zi pentru masa copiilor din creșe și grădinițe. Proiectul prevede ca banii să fie acordați atât unităților de învățământ antepreșcolar și preșcolar de stat, cât și celor private.

Proiectul a fost deja aprobat de Senat și a ajuns la Camera Deputaților, care este decizională.

Ce spune Robert Sighiartău în expunerea de motive:

Prezenta inițiativă propune că în unitățile de învățământ antepreșcolar și preșcolar de stat, particulare și confesionale, autorizate sau a acreditate să se acorde un suport alimentar zilnic, în limita unei valori zilnice de 15 1ei/antepreșcolar/preșcolar, inclusiv taxa pe valoare adăugată, finanțat din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale.

Măsura este justificată de faptul că în unitățile de învățământ antepreșcolar și preșcolar cu program prelungit, părinții sunt nevoiți să achite un tarif zilnic pentru l1rana copiilor, care se adaugă la alte cheltuieli ale familiei. În prezent, pentru o familie cu 2-3 copii, aceste costuri pot depăși 500-700 de lei lunar. Pentru acest motiv, multe farnilii fie susțin cu dificultate înscrierea copiilor în învățământul antepreșcolar și preșcolar, fie renunță la aceste forme de educație timpurie.

Mai mult decât atât, programele naționale de acordare a unei mese la școală pentru antepreșcolari și preșcolari ar putea fi susținute din resurse financiare nerambursabile și pot contribui pe termen lung la creșterea numărului de copii înscriși în învățământul antepreșcolar și preșcolar și la reducerea abandonului școlar în viitor.

Pentru că măsurile propuse vor genera un impact asupra bugetului general consolidat, propunem că măsurile să fie implementate începând cu anul următor adoptării prezenței legi, astfel încât cheltuielile necesare să poată să fie prevăzute în legile bugetare pentru anul următor.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/group-nursery-babies-eating-healthy-food-lunch-break-together-kindergartener-toddlers-image147122530

sprijin

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *