fbpx

Camera Deputaților a adoptat legea alăptării în spații publice. Amenzi pentru cei care împiedică mamele să-și hrănească bebelușii

Photo 101532056 © Tatyana Tomsickova | Dreamstime.com

Camera Deputaților a adoptat, azi, proiectul de lege care prevede amenzi pentru cei care împiedică mamele să alăpteze în spații publice.

Camera Deputaților este for decizional, iar legea va merge la Administrația Prezidențială, pentru promulgare.

Prin această lege, evacuarea din spațiul public a unei mame care alăptează, refuzul furnizării de servicii unei femei care alăptează sau orice alt mod de a interzice alăptatul în public devin fapte sancționabile cu amendă de la 100 de lei pana la 2.000 de lei.

Deputatul USR Oana Țoiu și senatorul PNL Alina Gorghiu au salutat actul normativ și au explicat de ce era necesar.

Oana Țoiu: ”Adevărul este că nu cred că aș fi azi în conducerea USR PLUS, cu șansa de a fi primit încrederea a peste 1000 de delegați, prin vot direct, și a peste trei sferturi din filialele din țară prin președinții și coordonatori regionali, dacă nu aș fi putut fi la ședințe și grupuri de lucru alături de fetița mea, la acea vreme bebeluș, cu libertatea de a o hrăni când îi era foame.

Știu, politician cu bebeluș la brâu nu e ceva obișnuit în România, din moment ce și politicienii femei sunt minoritate (sub 5% din primari, sub 20% din Parlament), dar nu aveam încotro, altfel ar fi trebuit să aleg între ea și politică. Nu m-a dat nimeni afară niciodată, ba din contră, comunitatea colegilor din PLUS a fost un spațiu minunat de acomodare a acestei realități. Știu și că va fi poate controversat că scriu despre asta dar lucrurile rămân tabu atâta vreme cât le lăsăm să fie așa.
Nu toate mamele de bebeluși construiesc partide. Unele construiesc organizații non guvernamentale, afaceri, inițiative de cartier, cariere sau pur și simplu își cresc frumos copiii alegând să și iasă din casă la plimbare cu ei. Nu toate mamele alăptează. Nu toate mamele sunt de același fel.
Dar TOATE mamele de bebeluși au dreptul să trăiască asta cum cred ele, cum au nevoie bebelușii lor, ele și familiile lor, fără piedici și fără ca cineva să aibă dreptul să le dea afară din spații publice.”
Alina Gorghiu: ”Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică provocată de reacțiile discriminatorii ale unora.

Prin această lege, evacuarea din spațiul public a unei mame care alăptează, refuzul furnizării de servicii unei femei care alăptează sau orice alt mod de a interzice alăptatul în public devin fapte sancționabile cu amendă de la 100 de lei pana la 2.000 de lei.
Până acum, legislația în vigoare nu sancționa o astfel de practică discriminatorie, care încalcă nu numai dreptul copilului la hrană, ci și la sănătate.
Numai prin #legisănătoase combatem discriminarea, abuzul și izolarea socială.”
Sursă foto: https://www.dreamstime.com/young-mother-breastfeeding-her-newborn-baby-boy-outdoor-young-mother-breastfeeding-her-newborn-baby-boy-outdoor-park-image101532056

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *