fbpx

Prof. univ. Mihaela Miroiu: De ce cred eu că gestul actriței Viorica Vodă este unul de adevărat curaj

Mihaela Miroiu, profesoară universitară de Filosofie, explică, pe pagina sa de Facebook, semnificațiile declarației făcute de actrița Viorica Vodă, la Premiile Gopo. 

Viorica Vodă a dezvăluit că a fost victima mai multor incidente de hărțuire sexuală, după rolul pe care l-a avut în filmul ”Filantropica”

Preluăm textul scris de prof. univ. Mihaela Miroiu, integral, cu acordul autoarei:

Viorica Vodă denunță, la Gala Premiilor Gopo, faptul că a fost hărțuită sexual în urmă cu 20 de ani (după Filantropica și nu numai, mai general, despre hărțuirea la care a fost supusa în industria filmului), și spune că speră ca generația fiicei ei să nu mai fie supusă unui astfel de tratament. Unele dintre marile actrițe române consideră că gestul ei nu e unul de curaj fiindcă nu a dat nume.

E drept, când ești actriță, fie și una mare, nu e obligatoriu să ai cultură istorică și juridică. Poate doar un pic de empatie.

De ce cred eu că gestul actriței Viorica Vodă este unul de adevărat curaj?
1. Hărțuirea s-a petrecut acum 20 de ani când nu o apăra nicio lege. Toleranța față de hărțuire era foarte mare. Hărțuirea este încriminată abia de 18 ani (și foarte slab administrată juridic).
2. Ca să probezi hărțuirea îți trebuie dovezi. Mai precis, înregistrări, poze, emailuri, conversații tip chat etc. Cum le-ar fi adunat acum 20 de ani? Cu ce și de ce?
3. Când dai numele unui hărțuitor (sau unei hărțuitoare) poți să fii acuzat de calomnie și târât într-un proces. Când nu ai dovezile de mai sus, te poți ajuta cu persoane care au fost supuse acelorași acte, de către aceeași persoană, care dau mărturii asemănătoare. Este greu și adesea imposibil. Multe nu vorbesc, nu recunosc, nu merg în proces. Căci nu noi suntem campionii obținerii drepturilor civile. Le-am luat de-a gata, după ce le-au câștigat alții, din alte state, acolo unde oamenii știu că drepturile se câștigă cu un preț greu, nu se fac cadou.
4. Într-o țară cu drepturi cadorisite prin Aquis comunitar (și cu presiuni interne de la o mână de căuzași) , cu cetățeni care știu doar despre războaie de independență și cucerire de teritorii, e un act de mare curaj ca măcar să denunți nedreptatea, umilirea, inclusiv în forma scârbavă, descalificantă moral, uman și profesional, a hărțuirii sexuale.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.