fbpx

Prof. Radu Gologan: Părinții sau profesorii nu au voie să spună ”Matematica nu mi-a folosit la nimic”

Sursă foto: rfi.ro

Profesorul Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România, a explicat de ce expresia ”matematica nu mi-a folosit la nimic”, folosită de către adulți, poate afecta viitorul copiilor cărora le este transmisă.

”Orice educator, de la părinte, frate, bunic, profesor, nu are voie să facă afirmații de genul: <Și eu am făcut matematică! Nu mi-a plăcut și nu mi-a folosit la nimic!>. Este o vorbă aruncată în vânt care poate provoca scenarii dezastruoase pentru viitorul acelui copil”, a afirmat profesorul Radu Gologan, în cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, la emisiunea DC Edu.

„De multe ori, educatorii, părinții și chiar tinerii și oamenii care au studiat matematica spun: La ce îmi trebuie mie antrenamentul ăla cu tot felul de exerciții? Toată ziua făceam aceleași exerciții…

Aceste raționamente, pe care le faci când rezolvi un exercițiu formal, fac să se dezvolte niște neuroni, niște conexiuni pe care cine știe când le vei folosi în cu totul alte situații. Raționamentul lor formal este același cu al exercițiului pe care l-ai făcut. Ții minte niște numere, niște paranteze, ții minte ordinea operațiilor. La fel și în viață, desfaci niște paranteze, sunt niște ordini ale operațiilor pe care le poți face mult mai bine dacă ai o viață în care matematica să fi avut un rol esențial. Nu înseamnă că trebuie să fii fost olimpic sau să te duci la o facultate, dar să fii bucuros și să înțelegi că ăsta e modul principal al gândirii.

Revoluția tehnologică a adus necesitatea pregătirii oamenilor cu matematică. Ea a preluat rolul în educarea gândirii.“, a explicat profesorul universitar Radu Gologan.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.