fbpx

Premieră în România: program de licenţă pentru studiul comportamentului animalelor

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca anunţă că va lansa săptămâna aceasta, în premieră în România, un nou program de licenţă pentru studiul comportamentului animalelor. Calificarea este una europeană, regăsindu-se în standardele ocupaţionale europene (ESCO).

Programul de licenţă „Comportamentul Animalelor şi Bunăstare”, care va fi lansat miercuri în cadrul unui seminar internaţional, va fi predat în limba engleză în cadrul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii (FZB), începând cu anul universitar 2023-2024. Acesta va avea o durată de patru ani, iar absolvenţii vor deveni specialişti în comportamentul şi bunăstarea animalelor.

„Această calificare este una europeană, regăsindu-se în standardele ocupaţionale europene (ESCO) ca specialist în comportamentul animalelor şi fiind cerută de reprezentanţi ai pieţei muncii din România. Unicitatea acestui program de licenţă constă în abordarea multi şi interdisciplinară de transmitere a cunoştinţelor teoretice şi practice din domenii ca: etologie, psihologie animală, genetică comportamentală, bunăstarea tuturor categoriilor de animale din perspectiva standardelor internaţionale, emoţii şi cogniţii la animale, intervenţii asistate de animale şi multe altele”, a declarat decanul FZB, prof. dr. Daniel Dezmirean.

Prima ediţie a Seminarului „Career Paths in Animal Behavior, Welfare and Human-Animal Interactions” se va derula cu participare gratuită, fizică sau online, iar studenţii vor asista la prelegeri ale unor experţi recunoscuţi la nivel mondial în comportamentul animalelor.

„Experţii invitaţi sunt profesorul Dennis C. Turner, din Elveţia, unul dintre liderii mondiali în studiul comportamentului felinelor şi în cercetările din domeniul intervenţiilor asistate de animale, şi cercetătorul Marco Adda, din Elveţia, specializat în studierea comportamentului câinilor liberi şi în domeniul antrozoologie”, potrivit unui comunicat de presă.

Din 2021, la aceeaşi facultate din cadrul USAMV Cluj-Napoca se derulează şi Programul de masterat „Ethology & Human-Animal Interactions”, care a reprezentat, de asemenea, o premieră naţională la momentul lansării.

„Participanţii vor avea ocazia să interacţioneze cu specialişti recunoscuţi în domeniile etologiei şi antrozoologiei, colaboratori valoroşi ai USAMV CN în diferite proiecte de cercetare şi organizarea de evenimente ştiinţifice. Aceştia vor oferi informaţii inedite bazate pe experienţa lor profesională şi de viaţă, ghidându-i pe viitorii şi actualii noştri studenţi şi absolvenţi în cariera lor viitoare, într-un domeniu atât de interesant ca şi comportamentul animalelor”, a explicat prof. dr. Alina Rusu.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.