fbpx

Cine sau ce este ION

de Ana-Maria STANCU, expertă în robotică

ION este fară doar și poate un happening, cum ar zice oamenii din marketing. Este o poveste despre un subiect foarte la moda, Inteligența Artificială (deși multă lume nu înțelege prea bine cu se se mănâncă Inteligența Artificială) dar și despre o undă de patriotism și consultare publică, dar mai ales o încercare de apropiere de cetățeni.

Este bine că este? Aș spune că da, chiar daca ceea ce s-a prezentat este un prototip cu rezultate preînregistrate, căci nu era nimic în baza de date ca Inteligența Artificială să genereze ceva. Singura mică problemă e că unii dintre noi, mai mulți așa și nu numai specialiști, ne-am prins că nu era nimic în spate. Și ce trebuia să iasă bine, a ieșit de fapt cu urme de scandal și cu emisiuni radio cu destăinuiri, doar pentru că a fost prezentat ceva neterminat, ceva ce nu era încă.

Pentru a înțelege mai bine la ce ne referim când ne gândim la Inteligența Artificială, care mai bine spus reprezintă un algoritm de Machine Learning, adică de învățare automată, ar trebui să se uite la ce spun romanii și să extragă de acolo niște informații relevante, pe care mai apoi cineva să le prezinte Primului Ministru. Adică, un fel de consultare publică: ION este, de fapt, NOI în oglindă!

ION ar trebui să fie vocea noastră, a cetățenilor.

Din nefericire, la momentul lansării lui ION, nu era nimic încă în baza de date, deci nu avea cum și ce să extragă, era ușor „neșcolit”, ca să nu spun needucat. Între timp, din ce am urmărit, pare că baza de date a fost populată cu părerile unor români și s-au extras câteva priorități. Acum, daca există sau nu un alt mod de a consulta cetățenii, daca a fost sau nu o buna mișcare de marketing, dezbaterea rămâne deschisă.

Seamănă ION cu Chat GPT?

Că și nivel de tehnologie folosită, da. Însă, în timp ce ION se limitează la o anumită bază de date și un specific al conținutului, CHAT GPT este la un nivel ierarhic mult superior. Are baze de date imense, antrenarea algoritmilor se face de ani de zile și pe mulți bani, iar din punct de vedere al conținutului este, fără doar și poate, mult mai complex.

Ce trebuie să reținem, însă, despre ambele sisteme și, în general, despre Machine Learning, vorbim despre o statistică avansată.

Dacă Chat GPT indexează anumite articole media, păreri, cărți, răspunsurile sale vor fi în concordanță cu acelea. Daca ai date discriminatorii sau pline de ură, iți vă răspunde pe baza acelor date, nu are cum să le facă mai frumoase.

ION este o oglindă a noastră, dar suntem noi pregătiți să ne uitam direct la comentariile trimise de cetățeni? Dacă ele vor fi pe ton pozitiv, așa vor fi și răspunsurile lui ION, daca vor fi pe negativ și jignitoare, e posibil să vedem o imagine ușor cenzurată.

Că să fim corecți, am putea spune că ION suntem NOI doar dacă ar fi răspuns un eșantion semnificativ de cetățeni din toate păturile sociale, din cel puțin 20 de județe ale țării, din diverse medii profesionale și niveluri diferite de educație. 


Ana-Maria Stancu este CEO al Bucharest Robots (primul start-up din România dedicat roboților umanoizi și roboților de servicii), fondatoare a RoboHub (un centru de învățare în domeniul roboticii și programării) și una dintre cele 50 de femei în robotica din lume pe care trebuie să le știi. Ana-Măria a inițiat, alături de alte organizații în domeniu, Coaliția pentru Educație Digitală în România și se implică activ în elaborarea politicilor publice în domeniul noilor tehnologii, atât la nivel național, cât și la nivel european.


Citește și 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.