fbpx

Peter Tabichi, desemnat cel mai bun profesor din lume

Peter Tabichi, un călugăr franciscan, a câştigat premiul mondial pentru „Cel mai bun profesor” din 2019.

Global Teacher Prize este considerat, în domeniul Educației, echivalentul Pemiului Nobel. Distincția este acordată de acordată de Fundația Varkey și este anunțată, în fiecare an, într-o ceremonie care se desfășoară în Dubai.

La competiție au participat 10.000 de profesori din 179 de țări.

Peter Tabichi este profesor de științe într-o școală dintr-o zonă defavorizată din Kenya. El își donează 80% din salariu pentru a-și ajuta elevii să cumpere manuale și uniforme.

Tabichi a renunțat la postul său dintr-o școală privată pentru a deveni profesor la Keriko Secondary School (în  satul Pwani din Kenya). În școala respectivă, 95% dintre elevi trăiesc sub pragul de sărăcie, iar o treime sunt orfani. Consumul de droguri, sarcinile la vârsta adolescenței, abandonul școlar și suicidul sunt fenomene frecvente aici. Școala are un singur computer, conexiune slabă la internet și o proporție între elevi și profesori de 58:1.

peter profesor

Însoțit la ceremonia de decernare a premiului de tatăl său, Peter Tabachi a declarat că ”a fi profesor este o profesie nobilă”.

„În calitate de profesor care lucrează în prima linie, am văzut ce pot oferi aceşti tineri, am văzut curiozitatea, talentul, inteligenţa şi credinţa lor. Tinerii din Africa nu vor mai fi ţinuţi pe loc din cauza aşteptărilor mici. Africa va produce oameni de ştiinţă, ingineri, antreprenori ale căror nume vor fi într-o zi cunoscute în fiecare colţ al lumii, iar fetele vor avea o contribuţie majoră în această poveste“, a mai spus profesorul.