fbpx

O epidemie funcționează oarecum asemănător unei reacții nucleare în lanț

de Toma Pătrașcu, fondator Planeta Științei

O epidemie funcționează oarecum asemănător unei reacții nucleare în lanț. Într-o bombă atomică, explozia se petrece atunci cînd neutronii emiși în etapa 1 sînt absorbiți de atomii de U235, iar în reacția care se produce se generează »mai mulți« neutroni decît erau în prima etapă. Diferența poate să fie foarte mică, dar ce contează este să fie o »creștere«. Dacă repeți procesul un număr de pași, orice »creștere« de la o etapă la alta, chiar și una aparent minoră dacă este privită izolat, duce în final la o explozie. O explozie nucleară sau o explozie de îmbolnăviri și morți…

Asemănarea merge mai departe, căci oprirea unei epidemii se face similar modului în care ținem bombele atomice sau reactoarele nucleare în siguranță, fără să explodeze: ne asigurăm că între două etape succesive numărul de neutroni nou generați sau, respectiv, de noi cazuri, »scade« de la o etapă la alta.

Cînd într-un reactor nuclear încep să se producă prea mulți neutroni de la o etapă la alta și există riscul ca situația să devină periculoasă, reacția în lanț este temperată cu ajutorul unor materiale speciale ce absorb neutronii în exces și opresc rapid creșterea numărului lor. Similar, în cazul epidemiilor apelăm la carantină, lock-down etc.
Rolul certificatului verde este de a »reduce« înmulțirea îmbolnăvirilor. Este adevărat că și cei vaccinați se pot îmbolnăvi și transmite boala mai departe, dar viteza de transmisie între vaccinați este »semnificativ mai mică« decît între nevaccinați.(1) Iar această reducere face ca epidemia să se oprească…

Și încă ceva. Vaccinații, chiar dacă se îmbolnăvesc, fac în general o formă ușoară, spre deosebire de nevaccinați. Generalizarea folosirii certificatului verde, nu doar că temperează răspîndirea bolii, dar reduce brusc și numărul de spitalizări, de cazuri grave și de decese.
Bineînțeles, există și alternativa unui lock-down strict. Dar de ce am bloca economia, dacă putem obține rezultate similare de o manieră mult mai ușoară?
Puteți afla mai multe despre cum a fost deslușit misterul epidemiilor din Povestiri despre Epidemii și Vaccinuri. De asta am și scris-o, să fie de ajutor în astfel de momente…
Puneți mîna și citiți, că face bine la neuroni 😉
epidemie

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.