fbpx

Ministrul Educației critică proiectul USR-PLUS care prevede decalarea vacanței pe regiuni

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a criticat, azi, proiectul de lege depus de USR-PLUS, care prevede decalarea vacanței intersemestriale pe regiuni geografice. Cîmpeanu a spus că nu a reuşit să identifice interesul elevilor în această inițiativă legislativă.

„Iniţiativa de decalare a vacanţelor în funcţie de regiuni este o iniţiativă în care nu am reuşit să identific interesul elevului ori Ministerul Educaţiei susţine orice iniţiativă care este în interesul elevilor. În România, sistemul de educaţie nu este organizat pe cantoane, precum în Elveţia, nici în landuri, precum este în Germania, nici pe state, cum este în Statele Unite.

În acest context, există o serie de activităţi – mişcarea personalului didactic, susţinerea examenelor care sunt naţionale, Bacalaureat şi Evaluare Naţională, care s-ar organiza, dacă s-ar putea organiza, cu dificultate. Ar însemna să existe un decalaj de cel puţin o lună între elevii care ar susţine Bacalaureatul într-o regiune şi elevii care ar susţine Bacalaureatul într-o altă regiune. Din punct de vedere climatic, acest decalaj este greu de acceptat, deoarece, dacă vă amintiţi, am propus extinderea anului şcolar cu două săptămâni.

În loc să se încheie pe 18 iunie, să se încheie pe 2 iulie. Nu a fost propunerea acceptată din cauza intrării în perioada cu temperaturi ridicate şi atunci am rămas pe extindere cu o singură săptămână, de la 18 iunie până pe 25 iunie. Or, dacă la o săptămână au fost astfel de probleme, îmi imaginez ca cum ar fi la o lună”, a declarat Cîmpeanu înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL citat de AGERPRES.

Mai mulți parlamentari USR-PLUS au depus la Parlament un proiect de lege care vizează decalarea vacanței intersemestriale pe zone geografice. Inițiativa legislativă vizează, de asemenea, începerea mai devreme a anului școlar pentru o parte din elevi.

Ce prevede proiectul:

„a) Acordarea vacanței intersemestriale, în baza ordinului Ministrului Educației și Cercetării, pe o perioada de minimum o săptămână, în fiecare macroregiune, în mod succesiv și fără suprapunere. Cele patru macroregiuni sunt definite în conformitate cu regulamentul (CE) nr. 1059/2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS).

b) Începerea anului școlar pentru clasele 0 până la clasa a IV-a inclusiv, a VIII-a și a XII-a în prima zi de luni a lunii septembrie, iar pentru clasele a V-a până la a VII-a inclusiv și a IX-a până la a XI-a inclusiv în a treia zi de luni a lunii septembrie.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.