fbpx

Haos la o școală din Făgăraș, după ce sute de elevi au fost evacuați într-un exercițiu neanunțat

foto: bunaziuafagaras.ro

Haos la Școala Gimnazială „Ovid Densusianu” din Făgăraș. Aproximativ 780 de elevi au fost evacuați din incinta unității de învățământ de către profesori, în timpul cursurilor, miercuri, la sosirea mai multor autospeciale pentru stingerea incediilor. Pe un grup de Facebook destinat părinților a fost postat un mesaj conform căruia ar fi avut loc un incendiu, care a fost șters ulterior. Pompierii spun că au testat reacția angajaților institutiei de învățămant si modul de organizare al primei intervenții până la sosirea echipajelor profesioniste, relatează bunaziuafagaras.ro.

Potrivit directoarei școlii și ISU Brașov, a avut loc un exercițiu neanunțat pentru gestionarea unei situatii de urgență, astfel că nici profesorii nu au știu inițial ce se întâmplă, dar au urmat procedurile standard impuse în asemenea situații și i-au evacuat pe elevi în curtea unității de învățământ.

„La școala noastră, astăzi a fost un exercițiu de incendiu, inopinat, deci nimeni nu a știut nimic. Este ceva normal pentru că noi trebuie să ne pregătim pentru asemenea evenimente. În fiecare an școlar, împreună cu membrii comisiei PSI și de securitate în muncă, noi facem astfel de exerciții, însă atunci clar că îi pregătim pe elevi.

Acesta a fost un exercițiu despre care nu am știut și am constatat că, atât cadrele didactice, cât și elevii s-au comportat exemplar. Chiar dacă unii dintre copilași, văzând atâtea mașini, au avut mari emoții și, poate unii s-au și speriat, din astfel de evenimente avem de învățat”, a declarat directoarea Școlii Gimnaziale „Ovid Densusianu”, Iuliana Aldea, pentru bunaziuafagaras.ro.

La sosirea pompierilor, martorii au crezut că este vorba despre un incendiu și au diseminat informația pe un grup de Facebook destinat părinților, mesajul fiind șters ulterior.

Prof. Iuliana Aldea le transmite celor îngrijorați să nu își facă griji: „pe părinți îi rog din suflet să aibă încredere că dacă se va intâmpla vreodată ceva rău, Doamne ferește, îi anunțăm”.

Explicațiile ISU Brașov

„Detașamentul de pompieri Făgăraș a desfăsurat un exercitiu pentru gestionarea unei situatii de urgență generată de un incendiu la o școală din municipiul Făgăraș. În cadrul exercitiului s-a testat capacitatea de intervenție a serviciilor profesioniste în cooperare cu alte forțe pentru gestionarea unei situații de urgența generată de un incendiu izbucnit la unitatea de învățământ.

Scopul exerciţiului este antrenarea structurilor de conducere şi răspuns cu responsabilităţi în managementul şi gestionarea consecinţelor manifestării acestui tip de risc. Conform scenariului exercițiului, în urma situatiei de urgență două persoane au fost surpinse de incendiu în interiorul școlii.

Pentru gestionarea acestei situații au fost alocate următoarele forțe și mijloace din cadrul Detasamentului de pompieri Fagăraș: 2 autospeciale de stingere, 1 echipaj SMURD, o autoscară și un echipaj pentru descarcerare. S-a intervenit pentru stingerea incendiului și pentru salvarea și acordarea asistentei medicale celor 2 persoane surpinse de incendiu în interiorul clădirii.

S-a urmărit în principal reacția angajaților institutiei de învățămant si modul de organizare al primei intervenții până la sosirea echipajelor profesioniste cât și reacția de răspuns și colaborarea tuturor instituțiilor care au rol în gestionarea unei astfel de situații de urgență.

Totodată, ne cerem scuze pentru disconfortul creat dar vă asigurăm că astfel de exercitii inopinate sunt benefice atât pentru cetățeni cât și pentru autorități și de desfășoară periodic pentru a ne obișnui cu particularitățile fiecărei intervenții și pentru a îmbunătăți colaborarea cu toate structurile responsabile în gestionarea diferitelor tipuri de riscuri”, a declarat pentru bunaziuafagaras.ro, purtătorul de cuvânt al ISU Brașov, Ciprian Sfreja.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.