fbpx

Grecia deportează studenții străini implicați în proteste pro-Palestina

sursa foto: Ömer Faruk Yıldız/ pexels.com

Guvernul din Grecia a anunțat deportarea a nouă studenți străini din Regatul Unit și din statele membre ale Uniunii Europene, ca răspuns la escaladarea protestelor pro-Palestina în campusurile universitare. Cei nouă tineri au fost reținuți în urma unui protest de solidaritate organizat, pe 14 mai, la Facultatea de Drept din Atena.

28 de persoane au fost arestate în timpul protestului, iar printre reținuți se află nouă cetățeni străini au fost clasificați drept „străini nedoriți”. Aceștia sunt considerați o amenințare pentru ordinea publică și securitatea națională, fiind deportați, scrie Greek City Times.

Avocații care îi reprezintă pe studenții reținuți plănuiesc să conteste deportarea, într-un proces care va avea loc la Atena. Aceștia susțin că dreptul de liberă circulație al cetățenilor europeni nu ar trebui să se limiteze la turiști și investitori, ci ar trebui să se aplice și acțiunilor politice, inclusiv celor legate de Palestina . În prezent, deținuții se află în arest.

Într-o declarație pentru Al Jazeera, deținuții au descris deportarea drept o măsură extremă pentru „crima” de a fi în interiorul unei universități. Ei au criticat răspunsul guvernului grec ca fiind o reacție exagerată și au subliniat contextul mai larg al protestului lor împotriva a ceea ce ei au descris drept genocid.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, liderul partidului Noua Democrație, a afirmat că guvernul nu va permite protestele universitare față de acțiunile Israelului în Gaza. În 2019, administrația Mitsotakis a eliminat o lege care împiedica serviciile de securitate să intre în campusurile universitare, măsură stabilită inițial în urma reprimării violente a protestelor studenților din timpul dictaturii militare din 1973.

Poziția guvernului grec față de Israel s-a schimbat de-a lungul anilor, trecând de la o poziție istorică pro-palestiniană la o aliniere pro-Israel, în mare parte datorită alianțelor strategice din estul Mediteranei care implică Grecia, Israel și Cipru. În ciuda acestei poziții politice, există o creștere vizibilă a sprijinului pentru cauza palestiniană în rândul tinerilor greci, cu mai multe proteste care au avut loc în toată Grecia în ultimele luni.

Protest pro-Palestina la Universitatea din București. Reacția purtătorului de cuvânt, Bogdan Oprea

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.