fbpx

29 mai: Data care îi unește pe Sir Edmund Hillary și pe Constantin ”Ticu” Lăcătușu

Ticu Lăcătușu, Edmund Hillary și soția lui June

În 1953. mai precis pe 29 mai 1953 la ora 11:30 dimineața (ora locală), alpinistul neozeelandez Edmund Hillary atingea vârful de 8848 m al Everestului, urmat imediat de șerpașul Tenzing Norgay.

Edmund Hillary

Edmund Hillary și Tenzing Norgay, la coborârea de pe Everest


Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8848 m deasupra nivelului mării. Se află în Munții Himalaya, la coordonatele 27°59’20.62″ N și 86°55’28.27″ E (coordonatele verificate pe Google Earth 26/11/06), pe granița dintre Nepal și Tibet (China). În nepaleză numele muntelui este सगरमाथा, Sagarmāthā (Mama oceanului), iar în Tibet este cunoscut sub numele de Chomolungma (mama universului). Numele din limba engleză, Everest, a fost dat în onoarea topografului britanic Sir George Everest.

@www.thehustle.co


Vrei mai multă carte pentru copilul tău? O școală cu un program echilibrat, cu accent pe studiu, dar și pe creativitate, joacă și dezvoltarea abilităților copilului tău? Așa e că știi că se poate mai bine? Hai la Școala Evrika! Te așteptăm cu o programare la „programează o vizită” sau sună-ne direct la 0725 173 926. Răspundem de fiecare dată!
E mai puțin cunoscut faptul că în 1952, înainte de-a se alătura expediției britanice, Sherpa Tenzing mai avea 150m de urcat ca să ajungă în vârf, alături de elvețianul Raymond Lambert. Asceniunea din 1953 a fost posibilă după ce Nepal a deschis în 1950 accesul spre o rută mai accesibilă decât cea dinspre fațada nordică a Tibetului. Doar o ascensiune pe an era permisă atunci.

Vedere de pe masivul Everest © CARLOS PAUNER

Dar și mai puțin cunoscut este faptul, că 20 de ani mai tărziu, fix pe 29 mai, primul român care a cucerit Everestul, alpinistul Constantin Lăcătușu, se bloca în lift.

Iată mărturisirea plina de haz a lui Ticu Lăcătușu:
29 Mai 1973: Prima mea legătură cu Everestul a fost în liftul blocului în care locuiam. Am stat acolo blocat cam o jumătate de ora, împreună cu Florance, prietenul și colegul de la clasa specială de handbal (Florin Nacu). Ne-am agitat cam tare, sărind că disperații, bătând și o minge, aveam teza la mate! Pe care am ratat-o, fiindcă am prins doar ultimele 5 min. 

Stand închiși acolo, nu știu de ce, am simțit nevoia să lăsăm o urmă umilă a trecerii noastre prin acel loc și am inscripționat dată cu un creion, pe peretele din scară liftului, între etajele 3-4 : 29-MAI-1973 ! Exact ziua în care se aniversau 20 de ani de când primii oameni au pășit pe Everest: Edmund Hillary și Tensing Norgay !
Evident, pe atunci habar n-aveam, cred că de-abia aflasem la școală că Everest este cel mai înalt punct al planetei.

https://www.facebook.com/constantin.lacatusu


Probabil că nimic nu este întâmplător. și astfel în 1995, mai excat pe 17 mai la ora 10 :45, ora Romaniei, Constantin Ticu Lacătușu a urcat pe Everest, 8848 m, pe ruta nordică, devenind primul român care a reușit acest lucru.
ticu lăcătușu

Șirul coincidențelor fericite nu se termină aici și la fix 30 de ani de la blocajul în lift al lui Ticu Lăcătușu și 50 de ani de la prima ascensiune umană reușită de Edmund Hillary, cei doi se întâlnesc.

 

Ticu Lăcătușu, Edmund Hillary și soția lui, June

Vârful Everest a fost atins de 8306 ori de când a fost urcat pentru prima dată, în urmă cu 67 de ani.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA

Înscrie-ți copilul la cea mai simpatică olimpiadă școlară:

Au început înscrierile la NATURA DINTRE APE – Ediția a II-a, concurs cu premii pentru elevi și profesori despre diversitatea biologică, schimbări climatice și sustenabilitate

1 comment

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.