Frica de profesor
09 Noiembrie 2022, 22:05
de Sofia Crudu, profesoară pentru învățământul primar, Little London International Academy
Frica. Frica. Frica. Frica de profesor.
Să nu-mi spui că nu ți-a fost niciodată frică la școală, pentru că pur și simplu nu te cred.
Frica de faptul că oricând te poate scoate la tablă și îți va arăta că nu ești în stare de nimic.
Frica de faptul că din nou te va umili pentru că pur și simplu nu te place.
Frica pentru că are de plătit polițe adulților din viața ta.
Frica pentru că știe că te-ai prins că nu e locul ei/lui la catedră și urmează răzbunarea.
Frica de faptul că te tot compară, etichetează, măsoară, că mai apoi să te claseze – caz pierdut.
Am trăit frici, dar am avut și curaj, pentru că am avut modele. Nu toți copiii au.
Am cunoscut și profesori care-și cunoșteau bine misiunea și la care mă gândesc cu recunoștință – mda, mai puțini la număr.
Ca părinte de trei copii am trăit împreună cu ei toate fricile împărtășite, și n-au fost puține.
Am fost la întâlniri cu profesori care așteptau să-mi umilesc copiii în fața lor, să le dau dreptate orice ar fi, doar pentru orgoliul lor nemăsurat.
Am avut întâlniri cu profesori care voiau să-mi demonstreze că doar prin frică și o palmă- două poți struni mai bine.
Am avut întâlniri cu profesori care știau totul despre cum faci om dintr-un copil, mai puțin cum faci un OM din OM.
Pe-ai mei i-am învățat să nu se lase călcați în picioare și să ne spună, să ne tragă de mânecă,
să luăm atitudine.
Și ne-au tot spus și povestit, și nu doar despre abuzurile de care au avut ei parte, ci și despre cele de care au avut parte colegii.
Lupa copiilor e atât de fină, încât nu ai cum sa-i păcălești. Mai devreme sau mai târziu va scoate la iveală impostorul.
Ce voiam să spun?
A început o campanie care ar trebui să ajungă în toate școlile din România.
Trimite ÎNCREDERE la 8845 și donează 2euro pentru a susține Școala Încrederii.
Despre Școala Încrederii
Școala Încrederii, program care își propune să transforme modul în care se face educație în școlile și grădinițele de stat, prin crearea unui mediu în care elevii sunt încurajați să-și atingă potențialul, lansează campania de donații prin SMS Încrederea în sine se învață în școală.
Inițiativa are ca scop strângerea de fonduri pentru ca un număr cât mai mare de școli și grădinițe de stat să poată accesa programul Școala Încrederii. Acesta oferă cunoștințele și instrumentele necesare pentru construirea unui cadru care să răspundă nevoilor actuale de dezvoltare emoțională și de interacțiune ale copiilor, astfel încât aceștia să devină autonomi și încrezători. Programul este gratuit pentru școli, iar costurile implementării sunt asigurate exclusiv din sponsorizări și contribuții ale persoanelor fizice.
Programul Școala Încrederii abordează o serie de probleme de care copiii se lovesc în școlile de stat românești. Peste 78% dintre ei spun că se confruntă cu diferite grade de stres, 22% dintre aceștia considerând că nivelul resimțit este unul foarte ridicat. Mai mult, 2 din 5 elevi spun că simt anxietate în mare și foarte mare măsură. Concomitent, peste o treime dintre elevi consideră că școala nu îi susține în activitățile lor, iar 22% cred că nu găsesc în școală un mediu în care să se poată exprima fără a avea teama de a fi judecați. În ceea ce privește nivelul de încredere, un sfert dintre elevi nu au încredere în școală sau în colegi. Acestea sunt rezultate care se desprind dintr-o cercetare realizată de Universitatea Babeș-Bolyai și Work & Organizational Psychology Research Center în 2021, pe un eșantion de 614 elevi, cu vârsta între 16 și 20 de ani.