fbpx

Decalajul digital în educație: date esențiale

  1. Ce este decalajul digital?
  2. Cauzele acestei inegalități- Decalajul digital dintre sexe
  3. Care sunt consecințele
  4. Acțiuni pentru reducerea decalajului digital
  5. Strategii educaționale și instrumentele digitale

 

Decalajul digital este o realitate care afectează o mare parte a populației lumii. Schimbările la care am fost supuși în ultimele luni, datorate în mare parte pandemiei Covid-19 și măsurilor care au fost puse în aplicare pentru a normaliza activitățile noastre zilnice, precum muncitul de acasă sau predarea online, deși au însemnat o soluție temporară, au făcut din ce în ce mai evidentă această divizare digitală.

Dar ce anume înțelegem prin acest concept și ce fel de consecințe are, în special în mediul educațional?

 

Ce este decalajul digital?

Putem defini conceptul de divizare digitală sau divizare tehnologică, ca inegalitatea pe care o experimentează oamenii pentru a accesa informațiile, cunoștințele și educația prin intermediul noilor tehnologii.

Deși termenul de divizare digitală este legat de accesul la internet, este important de subliniat că acest concept cuprinde și alți factori, precum accesul la dispozitive și instrumente sau nivelul și calitatea competenței digitale a persoanei. Decalajul digital variază enorm la nivel global și are cel mai mare impact asupra comunităților cele mai vulnerabile.

Cauzele acestei inegalități

Deși cauzele decalajului digital sunt variate, unii dintre factorii care au un efect mai profund sunt socioeconomici, geografici, de vârstă, deoarece afectează frecvent adulții mai în vârstă sau sexul. După cum știm, accesul la internet diferă în funcție de țară și chiar de regiunea geografică din fiecare țară. Trebuie luat în considerare faptul că lipsa accesului la internet este unul dintre cele mai importante motive pentru acest decalaj digital.

Fie din motive geografice, unde există puțină infrastructură și, prin urmare, de puțină conectivitate, fie din cauza factorilor socio-economici, în care oamenii nu dispun de resursele necesare pentru a asigura acest acces, sau, frecvent, pentru un amestec al ambelor, lipsa accesului la internet este o realitate pentru mulți oameni astăzi. Această lipsă de conectivitate acționează ca o barieră și face fractura sau fractura digitală și mai profundă, perpetuând aceeași situație pe care o provoacă.

 

O altă cauză determinantă este accesul la dispozitive. Deși utilizarea smartphone-urilor sau telefoanelor cu conectivitate la internet este destul de răspândită, aceste dispozitive nu sunt deseori optime pentru învățare. Elevii care nu au acces la computere sau tablete, nici acasă, nici în școlile lor, se confruntă cu o dificultate suplimentară. Această problemă este și mai complexă dacă nu aveți dispozitive sau dacă sunt învechite.

 

Pe de altă parte, chiar și acele persoane care au o conexiune la internet și au acces la dispozitive și instrumente digitale vor suferi efectele decalajului digital dacă nu au cunoștințele și pregătirea necesare pentru a le utiliza în mod optim, adică dacă nivelul lor de competență digitală este scăzută.

 

Decalajul digital dintre sexe

 Existența decalajului digital dintre sexe este o realitate ,deși schimbările culturale, universalizarea educației și democratizarea tehnologiei au dus la mari schimbări în acest sens, există studii multiple care arată că decalajul digital afectează în continuare femeile mai mult la nivel global decât bărbații. 

Perpetuarea rolurilor de gen, lipsa modelelor de rol și percepția TIC (tehnologiile informației și comunicării) ca domenii predominant masculine sunt unele dintre obstacolele de depășit pentru a garanta egalitatea de gen și ajută femeile să ia un rol activ în utilizarea a tehnologiilor în educație. Incluziunea digitală este un avantaj competitiv care contribuie la bunăstarea oamenilor, iar femeile nu ar trebui excluse de la acest lucru.

Consecințele decalajului digital

Excluderea tehnologică are consecințe care afectează atât viața prezentă, cât și cea viitoare a persoanelor afectate de aceasta. Acest decalaj digital afectează cel mai profund persoanele din mediul socio-economic cel mai redus, făcându-i mai vulnerabili la consecințele acestuia.

Una dintre principalele consecințe ale excluziunii digitale este inegalitatea în accesul la educație, întrucât decalajul digital limitează accesul la resursele necesare pentru formarea persoanelor și angajarea lor ulterioară și are un efect determinant asupra veniturilor viitoare ale persoanei, astfel perpetuând situația de excludere. Vedem că în cele mai vulnerabile comunități aceasta este o problemă comună, că se repetă frecvent și că are un efect devastator asupra acesteia.

O altă consecință notabilă a excluziunii digitale este diviziunea socială. Întrucât decalajul digital împiedică accesul la informații, instruire și comunicare, se creează diferențe din ce în ce mai profunde între comunități.

Acțiuni pentru reducerea decalajului digital

Cum putem rezolva această problemă care afectează mai intens comunitățile cele mai vulnerabile, izolate și excluse? Deși decalajul digital este profund și necesită o muncă comună pentru a diminua sau dispărea, în ultimii ani au existat multe inițiative publice și private care realizează o îmbunătățire în țările lor respective.

Efortul trebuie să înceapă de la următoarele trei puncte: organizații publice, companii private și cetățeni. Companiile private au datoria de a însoți sectorul public pentru a garanta accesul la instrumente, infrastructură și formare, în timp ce este important ca cetățenii să solicite și să accepte măsurile propuse din aceste zone.

Unele dintre măsurile care au avut succes pe termen scurt includ accesul la dispozitive și instrumente ieftine prin tratate comerciale internaționale, conectivitate sporită în centrele educaționale, stabilirea conexiunii la internet disponibile pentru profesori și studenți, accesul la instrumente digitale gratuite și de calitate, și formare și sprijin tehnologic pentru profesori și formatori.

Strategii educationale si instrumente digitale

Deci, tehnologia este esențială pentru dezvoltarea studenților?Cheia este să profităm de la ce avem acces, conexiune, dispozitive etc. și să implementăm o strategie educațională care să profite la maximum de ea, în loc să lăsăm deficiențele să ne limiteze. 

 

Pe de alta parte, rolul decisiv îl joacă educatorii, motiv pentru care indică faptul că dezvoltarea profesională a profesorilor și îmbunătățirea abilităților digitale sunt esențiale dacă dorim să reducem decalajul digital. Evaluarea competențelor profesorilor, desfășurarea unui proces de formare scalabilă în domeniul TIC, care ia în considerare punctele tari și punctele slabe, precum și schimbul de bune practici în domeniul educațional. 

Pe de alta parte,  majoritatea platformelor educaționale au contribuit la dezvoltarea competențelor digitale atat a profesorilor cât și a elevilor.  Chiar și din înaintea crizei sanitare  au realizat acțiuni favorabile mediului educațional. 

 

Aici putem vorbi despre platforma  Genially, cu acest instrument  puteți crea lecții online interactive, prezentări și puteți învață sa creați jocuri online precum escape room, unde elevii pot interactua și invata prin joaca. De la începutul pandemiei, echipa Genially a realizat webinarii gratuite pentru profesori, profesori și părinți unde nu doar explicau cum se folosește  platforma Genially ci și importanța de a crea experiențe comunicative, de a dezvolta creativitatea elevilor și cum aceste instrumente se pot folosi nu doar online dar în clasa.

Decalajul digital nu va dispărea în scurt timp sau de la sine, ci trebuie să facem un efort comun. În schimb trebuie sa muncim împreună pentru a ne asigura că tehnologia devine un aliat.

Sursa : https://blog.genial.ly/brecha-digital-educacion/

 

Articol susținut de Genially

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.