fbpx

Cum au ajuns ocupațiile de astrolog și numerolog să fie recunoscute oficial. Explicațiile Ministerului Muncii

Ministerul Muncii explică, într-un comunicat oficial, cum au ajuns ocupațiile de astrolog și numerolog aă fie incluse în registrele oficiale ale statului.

Comunicatul a fost transmis la câteva săptămâni după ce Daniel David, rectorul Univsrsității Babeș-Bolyai, afirma că este „halucinant” faptul că statul român recunoaște aceste profesii.

”Suntem într-un moment foarte periculos, în care Ministerul Muncii pune pe piaţă tot felul de ocupaţii care vin zona obscurantismului”, spunea Daniel David, în luna decembrie.

Explicațiile Ministerului Muncii: 

💬 Având în vedere unele discuții din spațiul public legate de ocupațiile de numerolog și astrolog din Clasificarea Ocupațiilor din România (COR), pentru corecta și completa informare a celor care au tratat acest subiect facem următoarele precizări:

✅ Profesia de astrolog a fost introdusă în COR în 1995 prin ordinul ministrului Muncii și Protecției Sociale și al președintelui Comisiei Naționale pentru Statistică nr. 138/1949 publicat în Monitorul Oficial nr. 272/23.11.1995

 

✅ Profesia de numerlolog a fost introdusă în COR prin ordinul ministrului Muncii și Solidarității Sociale și al președintelui Institutului Național de Statistică în ianuarie 2023 publicat în Monitorul Oficial nr. 135/16.II.2023 pe baza documentației depuse de Asociația Numerologilor din România cu avizul favorabil al Asociației Naționale a Comitetelor Sectoriale din România. Proiectul de act normativ a parcurs procedura transparenței decizionale la acea dată și nu au fost formulate observații cu privire la introducerea acestei ocupații.

 

❗ Ocupațiile de astrolog și numerolog sunt recunoscute în majoritatea țărilor UE și se regăsesc în Clasificarea Internațională Standard a Ocupațiilor – ISCO 08 și în Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor și Ocupațiilor Europene (ESCO) la aceeași Grupă 5161: Astrologi, prezicători și asimilați, după cum urmează:
➡️ astrolog, cod ESCO 5161.1;
➡️ numerolog se regăsește ca fiind ocupație ce se regăsește printre exemplele de ocupații care pot fi încadrate în aceeași grupă 5161 Astrologi, prezicători și asimilați.

 

ℹ️ În completarea informațiilor de mai sus, facem precizarea că, prin Hotărârea de Guvern nr. 1.352 din 23 decembrie 2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 894 din 30 decembrie 2010, a fost preluată integral structura Clasificării ocupațiilor din România – nivel grupă de bază, conform Clasificării internaționale standard a ocupațiilor – ca urmare a necesității alinierii la standardul European ISCO 08.

 

Prin urmare, în prezent cele două ocupații se regăsesc în COR la grupa de bază 5161 “Astrologi, prezicători și asimilați”, după cum urmează:
➡️ Astrolog la codul 516101
➡️ Numerolog la codul 516102.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.