Ministrul elen al Educației, Afacerilor Religioase și Sportului a prezentat schimbările necesare pentru ca noua reformă din învățământ, intitulată Școală Deschisă, să fie implementată. Printre acestea, și introducerea unui singur manual pentru mai multe discipline școlare.
Pilonii noii reforme „Școala deschisă”, care urmează să fie implementate în următorii patru ani, includ manuale multiple, dar și schimbări în abordarea unor materii precum matematică, literatură, noile tehnologii și formare profesională.
Potrivit platformei Eurydice, pe această bază, reforma planificată a învățământului primar și secundar, care se preconizează a fi prezentată între martie și aprilie 2024, va include, printre alte aspecte cheie, următoarele:
Introducerea „manualelor multiple” – este deja în curs și va fi pusă în aplicare în școli din 2025.
Schimbări curriculare. În concordanță cu schimbările semnificative ale celor 166 de programe inițiate în trecutul recent, schimbările vor continua în mai multe direcții: introducerea cursului de inteligență artificială, până la ideea că literatura trebuie predată prin lectura cărților întregi și nu doar a unor extrase; studiul unor teme precum Greacă antică și limbile moderne pot implica metode de predare mai inovatoare și, de asemenea, se pune accent pe consolidarea educației artistice.
Consolidarea predării literaturii prin introducerea a cel puțin două cărți pe an pentru ca elevii să-și termine lecturile și temele pe parcursul anului, pe lângă o abordare fragmentată a operelor literare
Utilizarea proiectelor școlare mai intens în învățământul primar și gimnazial, promovarea muncii colective în grupuri de elevi pentru cultivarea gândirii critice și a spiritului de echipă.
Instalarea de laboratoare robotizate și table interactive în toate școlile, tehnologia acționând mai degrabă ca un supliment decât un factor dominant în predarea disciplinelor. Acest dualism este necesar pentru ca gândirea literară să se dezvolte alături de gândirea analitică.
Dezvoltarea unui nou program de certificate recunoscute la nivel internațional în competențe lingvistice și digitale, inclusiv posibilitatea ca studenții să primească o certificare în Informatică la finalizarea învățământului secundar superior. Scopul este de a oferi certificare în IT la ISCED 3.
Orientare în carieră în toate școlile și teste pentru identificarea tendințelor, înclinațiilor și aptitudinilor tuturor elevilor din toate școlile din țară, cu accent pe sprijinirea orientării profesionale a elevilor pentru ca aceștia să fie mai bine pregătiți atunci când iau deciziile viitoare de traseu educațional.
Planificarea unei noi legi-cadru privind educația și formarea tehnică și profesională care să pună un mare accent pe învățământul tehnic și profesional, intervenție care urmărește să fie exprimată prin unirea forțelor structurilor existente de învățământ și formare profesională, cum ar fi școlile profesionale, centrele de laborator. , etc., pentru a crea o dimensiune locală și legături mai bune cu nevoile sociale și economice locale, precum și cu noile realități create de informație și tehnologie în fiecare sector.