fbpx

Cea mai mare cometă descoperită călătorește de milioane de ani

Sursa foto= Marca Claro Colombia

Astronomii au descoperit cea mai mare cometă cunoscută și este de aproximativ o mie de ori mai voluminoasă decât alte formațiuni de acest tip, ne informează CNN.

Cometa Bernardinelli-Bernstein, numită astfel pentru că a fost găsită de departamentul de fizică și astronomie al Universității din Pennsylvania, Pedro Bernardinelli și de profesorul Gary Bernstein, are o distanță cuprinsă între 100 și 200 de kilometri. Echipa a anunțat descoperirea în iunie. Această cometă neobișnuită se va apropia cel mai mult de soarele nostru în 2031, dar probabil veți avea nevoie de un telescop  mare pentru a o observa. Cometa uriașă, cunoscută și sub numele de C / 2014 UN271, este de la periferia sistemului nostru solar și își face drumul spre soarele nostru de milioane de ani. Aceasta este, de asemenea, cea mai îndepărtată cometă descoperită , care le va oferi oamenilor de știință șansa să o observe și să o studieze în anii următori. Cometa Bernardinelli-Bernstein a fost găsită în șase ani de date colectate de Camera de Energie Întunecată, care se află pe Telescopul Víctor M. Blanco la Observatorul Interamerican Cerro Tololo din Chile. Datele colectate de această cameră apar în The Dark Energy Survey, o colaborare a peste 400 de oameni de știință din șapte țări și 25 de instituții. Camera, cunoscută și sub denumirea de DECam, ajută la cartografierea a 300 de milioane de galaxii pe cerul nopții.

Cometele sunt relicve înghețate care au fost alungate din sistemul solar când planetele uriașe s-au format și au migrat la configurațiile lor actuale. Pe măsură ce cometele se apropie de soare în timpul orbitelor lor, înghețurile lor se evaporă, creându-și aspectul specific. Cometele includ un nucleu sau „ghiocelul murdar” solid din centrul său. Comasele sunt norii gazoși care se formează în jurul nucleului pe măsură ce se evaporă înghețurile cometei. Gazul și praful care se evaporă sunt împinse și în spatele cometei, creând două cozi iluminate de lumina soarelui. Aceste cozi pot avea sute sau chiar milioane de mile în lungime. Imaginile obiectului realizate între 2014 și 2018 nu au arătat o coadă cometară. Dar în ultimii trei ani, obiectul a crescut o coadă, ceea ce îl face oficial cometa Bernardinelli-Bernstein. Observațiile făcute folosind rețeaua de telescoape a Observatorului Las Cumbres din întreaga lume au contribuit la confirmarea stării cometei active. 

Cometa Bernardinelli-Bernstein se află în prezent la aproximativ 3 miliarde de kilometri distanță – aproximativ distanța lui Uranus de soare , iar  în 2031, va fi cu puțin mai mult decât distanța lui Saturn de soare. „Avem privilegiul de a fi descoperit poate cea mai mare cometă văzută vreodată – sau cel puțin mai mare decât oricare dintre cele bine studiate – și am prins-o suficient de devreme pentru ca oamenii să o urmărească evoluând pe măsură ce se apropie și se încălzește”, a spus Bernstein într-un comunicat. . „Nu a mai vizitat planetele de mai mult de 3 milioane de ani.” Această ocazie neobișnuită de a studia o cometă de intrare va permite astronomilor șansa de a înțelege mai bine originea și compoziția cometei. Poate fi doar una dintre multele comete uriașe originare din norul Oort. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.