Cazul profesoarei de literatură Adela Stan de la Colegiul Național „Mihai Viteazu” din Turda, care a fost sancționată pe nedrept în 2017 pentru că a recomandat elevilor vizionarea filmului „Eclipsă totală” (1995) cu Leonardo Di Caprio, va fi ecranizat. Filmul Elfogy a levegő/ Fără aer a intrat în post-producție și urmează să fie lansat în luna septembrie a acestui an, potrivit site-ului local politicasiputere.ro.
În 2017, profesoara de literatură Adela Stan de la Colegiul Național „Mihai Viteazu” din Turda a recomandat la clasă vizionarea filmului „Eclipsă totală”, care tematizează relația dintre poeții simboliști Arthur Rimbaud și Paul Verlaine, care au avut un rol însemnat asupra literaturii franceze a secolului al XX-lea. Profesoara a fost reclamată atunci că încurajează în școală vizionarea de filme cu homosexuali și a fost sancționată disciplinar.
„Am colaborat cu regizoarea, care a venit la noi în vizită de câteva ori, a construit personajul pe măsură ce m-a chestionat despre detalii, inclusiv despre protagoniștii incidentului. Am înțeles că urmează să fie realizată coloana sonoră a filmului și acesta va fi lansat în septembrie. A fost o exeperiență interesantă și s-a format o prietenie. Mă așteptam ca incidentul să fie uitat, dar uite, ecourile încă persistă”, a declarat profesoara Adela Stan pentru politicasiputere.ro.
Evenimentele reale care s-au petrecut la Turda în anul 2017 au inspirat-o pe regizoarea Katalin Moldovai din Ungaria să realizeze primul său lungmetraj. Filmul Elfogy a levegő/ Fără aer este produs de Magma Cinema, cu sprijinul Institutului Naţional de Film din Ungaria. O mare parte dintre filmările peliculei au avut loc în urmă cu doi ani la Gheorgheni, la Liceul „Salamon Ernő”.
Protagonista poveştii este Ana (interpretată de Ágnes Krasznahorkai), o profesoară care predă literatură la liceu. Un părinte o denunţă din cauza recomandării de film pe care aceasta o face în clasă şi care prezintă viaţa lui Arthur Rimbaud. Denunţul aparent inofensiv conduce, în cele din urmă, la sancţionarea profesoarei şi la multă ruşine. În final, cazul ia o întorsătură dramatică – nu doar în cariera Anei, ci şi în relaţia dintre părinte şi elev.
La momentul izbucnirii scandalului, profesoara Adela Stan declara pentru presa locală că „e pur şi simplu o recomandare făcută pentru acasă, locul unde părinţii au posibilitatea şi obligaţia să-şi supravegheze şi să-şi restricţioneze copii, conform principiilor morale şi religioase în care cred. Vorbim de un film care ilustrează atmosfera boemă şi decadentă în care se naşte un nou val al poeziei moderne şi care e evaluat prin normele CNA drept un film ce poate fi vizionat sub vârsta de 18 ani. Dacă vorbim despre scenele de sex care sunt discrete în film, atunci se cuvine să amintim că literatura de clasa a X-a include scene sexuale: Ion şi Ana se iubesc pe cuptor în prezenţa tatălui, ţăranul Petre o violează pe Nadina, personajele lui Camil Petrescu discută despuiate filozofie, iar Arghezi scrie poezii despre sex”.