fbpx

Cătălin Teniță (USR), apel către deputați: Nu votați pentru a lipsi 20.000 de copii de masă caldă, în semestrul doi!

Deputatul USR Cătălin Teniță le cere parlamentarilor să nu voteze împotriva unui amendament care prevede extinderea și în al doilea semestru școlar a programului de masă caldă în școli

Intervenția lui Teniță vine după ce în comisia raportoare de învățământ a picat la vot amendamentul care spunea că în cazurile în care anumite școli înrolate în program nu pot să contracteze serviciile care să asigure masa caldă, să existe o procedură la începutul semestrului doi prin care Ministerul Educației să poată aduce în program un număr de școli noi, pentru care bugetul e deja asigurat.

Ce spune Cătălin Teniță:

Stimați colegi deputați,
Pe scurt:
Vă rugăm să nu votați pentru a lipsi 20.000 de copii de masă caldă în semestrul al II-lea!
După cum știți, programul național de masă caldă pentru elevi și preșcolari se regăsește în promisiunile electorale ale tuturor partidelor noastre.

Este un program probat în peste 100 de țări din lume, aflate pe diferite nivele de dezvoltare economică, care scade abandonul școlar, crește performanța academică, reduce inegalitatea și oferă condiții de viață mai bune copiilor, dar și femeilor, care obțin astfel mai multă independență economică.
România are un program pilot ce rulează de 5 ani. Acest program pilot se adresează actualmente unui număr de 150 de școli, adică unui număr de mai puțin de 3% din copii.

La Cameră avem acum în discuție ​​PLX 416/2021 – Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.91/2021 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.
Am lucrat alături de colegii din toate partidele, la Senat, pentru a introduce o serie de amendamente pentru a-l face mai eficient și a-l pregăti pentru a fi transformat în program național.
Cel mai important amendament trecut la Senat este cel legat de faptul că am reușit să extindem programul la ambele semestre ale anului școlar curent.

Există totuși o problemă majoră.

La Camera Deputaților, în comisia raportoare de învățământ a picat la vot amendamentul care spunea că în cazurile în care anumite școli înrolate în program nu pot să contracteze serviciile care să asigure masa caldă, să existe o procedură la începutul semestrului doi prin care Ministerul Educației să poată aduce în program un număr de școli noi, dat fiind că deja avem bugetul asigurat.

Dacă este să ne luăm după datele de anul trecut, vorbim de circa 30% din școli. Anul trecut din cele 150 de școli din lista inițială un număr de 46 de școli au fost nevoite să se retragă din diferite motive.
Pe scurt, respingerea amendamentului înseamnă că un număr de 20.000 de elevi (dintr-un total de 70.000 pentru care este alocată resursa bugetară) nu vor primi o masă la școală vreme de aproximativ 4 luni.

Eu vă solicit să nu permiteți acest lucru și să votăm împreună, în Comisia de Administrație și – dacă e cazul în plen, în cazul în care amendamentul nostru va fi respins – pentru copiii acestei țări.
Nu putem pune în balanță bunăstarea a 20.000 de copii cu câteva zile de muncă pentru a reface procedurile de selecție pentru 40-50 de școli.
Vă mulțumesc mult și vă solicit încă o dată votul dumneavoastră.
Cătălin Teniță – Deputat USRPLUS de București

1 comment

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.