fbpx

Alina Gorghiu, senator PNL: Buba unor „profesori” de la catedră trebuie spartă!

”Buba unor <profesori> de la catedră trebuie spartă!”, afirmă senatorul PNL Alina Gorghiu, într-un editorial publicat în ziarul Adevărul.

În editorial, ea argumentează de ce a inițiat proiectul de lege potrivit căruia cadrele didactice urmărite penal sau trimise în judecată pentru anumite fapte vor avea contractul de muncă suspendat printr-o procedură simplificată.

Care sunt argumentele Alinei Gorghiu, expuse în editorial:

”Sunt mamă de doi minori. Cum ar fi să mă prefac că nu există unii profesori care abuzează de elevi, iar eu să aleg să stau cu mâinile în buzunare? În acest context, rolul spectatorului tăcut nu este niciodată o opţiune.

Problema fiind identificată, este de neiertat a accepta de aici înainte unui profesor să-şi traumatizeze elevii, chiar şi după ce a fost demascat ca fiind un agresor. Pentru că rezultatul va fi unul singur: destinele copiilor vor fi deviate tragic. Un preţ mult prea mare şi care nu va ajuta cu nimic societatea spre care aspirăm cu toţii.

Este principalul argument care a stat la motivaţia proiectului de lege pe care l-am iniţiat. Şi numai după ce am analizat şi ce prevede legislaţia legată de suspendarea raporturilor de muncă în situaţii asemănătoare, în cazul funcţionarilor publici, magistraţilor sau poliţiştilor. E nevoie de această garanţie legislativă care să adauge plus de siguranţă elevului la şcoală, să asigure îmbunătăţirea credibilităţii şcolii şi să crească prestigiul cadrului profesoral. Din aceleaşi considerente, Ministerul Educaţiei, precum şi membrii Comisiei pentru învăţământ a Senatului, majoritatea profesori, au dat raport favorabil.

Potrivit legislaţiei în vigoare, dascălii acuzaţi de fapte penale grave, deşi împotriva lor a fost pusă în mişcare acţiunea penală sau au fost deja trimişi în judecată, vin la serviciu ca şi când nimic nu s-a întâmplat. A accepta pasivi asemenea anomalie, vinovăţia este, poate la fel de mare cu cea a profesorului hărţuitor. Scena în care elevi, victime ale agresiunii sexuale, învaţă în continuare, în teroare, cu agresorii lor nu aparţine unui scenariu ficţional; toate acestea se întâmplă, aici, în România. Şi de multe ori, chiar cu ştiinţa autorităţilor în domeniu.”

CONTEXT

Senatul a adoptat, pe 17 mai, proiectul de lege iniţiat de Alina Gorghiu, potrivit căruia vor fi  suspendate contractele de muncă ale profesorilor care sunt urmăriți penal sau trimiși în judecată pentru anumite fapte, printre care și hărțuirea elevilor.

Potrivit proiectului, suspendarea este valabilă până la o decizie definitivă a justiției.

Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect, iar decizia finală aparține Camerei Deputaților.

Potrivit proiectului de lege, contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situații:

a) cadrul didactic a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor fapte contra libertății și integrității sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcția deținută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.

b) față de cadrul didactic a fost dispusă reținerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, precum și controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligații care împiedică exercitarea raportului de serviciu, în condițiile Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.

Contractul individual de muncă se suspendă la inițiativa unității de învățământ, în situația în care față de cadrul didactic a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea unor fapte contra libertății și integrității sexuale sau pentru orice alte fapte incompatibile cu funcția deținută.

buba buba

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.