fbpx

Atac armat la o şcoală din Finlanda. Un elev a murit, iar alți doi sunt răniți grav

foto: news.ro

Un elev a murit, iar alți doi sunt răniți grav într-un atac armat la o şcoală din Finlanda, marți, relatează BBC News, citată de News.ro. Suspectul, care a fost arestat, este un elev de 12 ani.

Atacul armat a avut loc într-o clasă la Şcoala Viertola din Vantaa, o localitate situată la nord de Helsinki. Poliţia a anunţat că toate cele trei victime au vârsta de 12 ani şi că presupusul autor al atacului armat, un alt copil în vârstă de 12 ani, a fost arestat. 

Suspectul a fugit după atac şi a fost reţinut „în mod calm” pe celălalt mal al unui râu, într-un cartier din nordul capitalei finlandeze, potrivit poliţiei. Acesta era înarmat cu o armă de foc, iar poliţia precizează că l-a dezarmat.

Elevii au fost îndemnaţi să rămână în calse după atac, potrivit postului public Yle. Premierul Petteri Orpo a deplâns un atac profund tulburător şi a anunţat că se gândeşte la victime şi familiile lor şi la persoanele din şcoală.

Atacul armat a avut loc la Jokiranta, unde învaţă copii cu vârsta cuprinsă între 9 şi 13 ani. Poliţia a anunţat iniţial că persoanele implicate în atac au vârsta de 13 ani, dar a revenit şi a anunţat că este vorba despre elevi în vârstă de până la 12 ani.

După aflarea veştii, părinţii au venit la şcoală să-şi ia copiii, însă clădirea în care a avut loc atacul a fost izolată cu un cordon de securitate.

Două atacuri armate au avut loc în școli din Finlanda, în 2007 şi 2008. În 2007, un elev în vârstă de 18 ani a împuşcat şase elevi, asistenta medicală a şcolii şi un profesor, în localitatea Jokela, la nord de Helsinki.

În 2008, un student a împuşcat cu o puşcă semiautomată alţi nouă elevi şi un profesor, într-o Politehnică, la Kauhajoki (vest). Aceste atacuri au condus la o înăsprire a legislaţiei cu privire la armele de foc, care prevede ca deţinătorii să aibă cel puţin 18 ani. Însă orice persoană în vârstă de 15 ani poate solicita un permis pentru a folosi arma altcuiva.

Finlanda are reputaţia unei ţări de vânători şi pasionaţi de arme de foc. Aproximativ 430.000 dintre cei 5,5 milioane de finlandezi deţin o armă de foc, potrivit unor date guvernamentale.

Numărul armelor deţinute nu este limitat prin lege. Potrivit Ministerului finlandez de Interne, în Finlanda se află în circulaţie aproximativ 1,5 milioan e de arme de foc.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.