fbpx

20 noiembrie 2004: Moare Ancel Keys

Ancel Benjamin Keys s-a născut pe 26 ianuarie 1904 în Colorado Springs și a fost un fiziolog american care a studiat influența dietei asupra sănătății. El a fost cel care a emis ipoteza conform căreia grăsimea saturată ar provoca probleme cardiovasculare și ar trebui evitată.

El a examinat epidemiologia bolilor cardiovasculare și a fost responsabil pentru două diete faimoase: K-rations, formulate ca mese echilibrate pentru soldații din al Doilea Război Mondial și dieta mediteraneeană. Știința, dieta și sănătatea au fost teme centrale în viața profesională și privată.

La Universitatea din California, Berkeley, Keys a studiat inițial chimia, dar nu i-a plăcut și a ajuns să studeieze economie și științe politice. În 1930 a primit titlul de doctor. în oceanografie și biologie de la UC Berkeley. I-a fost apoi acordată o bursă a Consiliului Național de Cercetare care l-a dus la Copenhaga pentru a studia timp de doi ani în cadrul laboratorului Zoophysiological August Krogh. În timpul studiilor sale cu Krogh, a studiat fiziologia peștilor și a contribuit cu numeroase lucrări pe această temă. S-a transferat apoi la Cambridge, a predat și la Universitatea Harvard, după care s-a întors la Cambridge și a obținut un al doilea doctorat în fiziologie.

Unii medici și nutriționiști au fost critici față de studiile lui Keys. Cele mai celebre studii ale sale, care au condus la opinia medicală actuală privind pericolele legate de colesterol și grăsimi, au fost criticate din cauza țărilor precum Danemarca sau Norvegia (țări în care dieta este bogată în grăsimi, dar bolile cardiace sunt rare) și Chile (unde dieta are un conținut scăzut de grăsimi, dar apariția bolilor de inimă este ridicată).

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Keys a efectuat diverse studii legate de performanța fizică umană, cum ar fi suplimentarea cu vitamine pentru a spori performanța soldaților.

Pentru a obține o perspectivă asupra fiziologiei foametei, în 1944 Keys a efectuat un studiu cu 36 de refugiați ca subiecți în “Experimentul de Infometare” din Minnesota. Principalele obiective ale studiului au fost trei: stabilirea unei linii de bază metabolice timp de trei luni, studierea efectelor fizice și psihice ale foametei asupra voluntarilor timp de șase luni și apoi studierea efectelor fizice și psihice ale diferitelor protocoale de rehranire timp de trei luni. Războiul s-a încheiat înainte ca rezultatele finale ale studiului să poată fi publicate, dar Keys a trimis concluziile sale către diferite agenții internaționale de ajutorare din întreaga Europă și, până în 1950, a finalizat publicarea celui de-al doilea volum.

Keys a murit pe 20 noiembrie 2004, cu două luni înainte să împlinească vârsta de 101 ani.