După secole de negare și persecuții față de cei care susțineau teoria heliocentrică, Colegiul Cardinalilor a anunțat, în sfârșit, că ”tipărirea și publicarea de opere cu privire la mișcarea Pământului și stabilitatea Soarelui, în concordanță cu opiniile astronomilor moderni, este permisă”. Odată cu ratificarea decretului de către Papa Pus al VII-lea, Biserica Catolică a acceptat oficial principiul lui Nicolaus Copernic, pentru susținerea căruia Galileo Galilei fusese condamnat.
Abia în 1835, Vaticanul a eliminat din lista cărților interzise opera lui Galilei ”Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii”. Pe 31 octombrie 1992, Biserica Catolica a recunoscut oficial că Galileo avusese dreptate.
În astronomie, heliocentrismul este teoria că Soarele este centrul sistemului solar. În istorie, heliocentrismul s-a opus geocentrismului, teorie ce punea Pământul în centrul Universului.
Grecul Aristarh din Samos, în secolul al III-lea î.e.n., a fost primul care a sugerat că Pământul se rotește în jurul Soarelui care stă fix. Abia 1800 de ani mai târziu însă, în secolul al XVI-lea, preotul, matematicianul și astronomul Nicolaus Copernic a prezentat un model matematic complet al unui sistem heliocentric, mai târziu extins și perfecționat de Johannes Kepler (sursa: Wikipedia).
Despre Galileo Galilei, Stephen Hawking a spus că acesta ”poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne.
După 1610, când a început să susțină public heliocentrismul, Galileo Galilei a întâmpinat o puternică opoziție din partea a numeroși filozofi și clerici, doi dintre aceștia din urmă denunțându-l inchiziției romane la începutul lui 1615. Deși la acea vreme a fost achitat de orice acuzație, Biserica catolică a condamnat heliocentrismul ca fiind „fals și contrar Scripturii” în februarie 1616, iar Galileo a fost avertizat să abandoneze susținerea sa—ceea ce a promis să facă. După ce, mai târziu, și-a apărat din nou părerile în celebra sa lucrare, Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii, publicată în 1632, a fost judecat de Inchiziție, găsit „vehement suspect de erezie”, forțat să retracteze și și-a petrecut restul vieții în arest la domiciliu.
Citește și
8 septembrie 1930: Este inventată banda adezivă de tip Scotch