9 septembrie 1963: Primul pui de panda născut în captivitate

În China, primele încercări de a crește pui de urși panda în captivitate au început în 1955. În 1963, a avut loc prima naștere, la Grodina Zoologică din Beijing. Puiul, un mascul, a primit numele Ming Ming, iar pe mama sa o chema Li Li.

Creșterea în captivitate este esențială pentru supraviețuirea urșilor panda ca specie. Împerecherea este, încă, un fenomen complex și, adeseori, dificil.

La ora actuală mai trăiesc circa 1.600 exemplare în sălbăticie, iar viitorul acestei specii se anunță a fi unul deosebit de sumbru. Populația actuală de urși panda sălbatici trăiește doar în 6 masive muntoase situate între câmpia Sichuan și platoul tibetan. Se consideră că, peste 70 ani, din cauza fenomenului de încălzire globală, jumătate din arealul actual al urșilor panda nu va mai putea fi locuit de aceștia.

Potrivit publicației online Descoperă.ro, Principala cauză a acestui dezastru pentru specia ursului panda este reprezentată de fenomenul de încălzire globală. Pe măsură ce temperaturile vor creşte, habitatul urşilor se va muta la altitudini tot mai mari.

“Urşii panda ocupă o nişă ecologică foarte îngustă, ei nu se deplasează pe distanţe mari şi dau naştere unui singur pui odată la doi- trei ani. În plus, dieta lor se bazează de bambus în proporţie de 99%. Ţinând cont de aceste realităţi, urşii panda sunt extrem de sensibili la schimbările climatice. Noile areale cu potenţial viabil sunt disponibile în afara teritoriului natural al acestei specii şi doar 15% dintre aceste suprafeţe sunt protejate de lege”, arată dr. Melissa Songer, cercetător în cadrul Smithsonian Conservation Biology Institute.

panda

Crearea de noi habitate nu este imposibilă, dar necesită operaţiuni de amploare – înfiinţarea de noi arii protejate în zone în care habitatele respective să poată rezista influenţei schimbărilor climatice

Urșii panda ajung în lungime până la 1,5 m și aproximativ 1.75 m în înălțime. Masculii sunt cu 10-20% mai mari decât femelele. Masculii cântăresc până la 150 kg, iar femelele până la 125 kg.

Panda este una dintre speciile de urși care au cea mai lungă coadă, care ar putea ajunge până la 5–6 cm lungime.Urșii Panda trăiesc până la 25-30 de ani.

Citește și

8 septembrie 1930: Este inventată banda adezivă de tip Scotch