fbpx

VIDEO Prima aselenizare la Polul Sud al Lunii, realizată de India

India a realizat astăzi prima aselenizare la Polul Sud al Lunii, alăturându-se astfel clubului foarte restrâns al marilor puteri spaţiale, la câteva zile după prăbuşirea unei sonde ruseşti în aceeaşi regiune, relatează AFP, citată de Agerpres .

La patru ani de la o tentativă eşuată, cea mai populată ţară din lume, s-a alăturat Statelor Unite, Chinei şi Rusiei care au reuşit o aselenizare controlată, cu un cost mult mai mic.

Această nouă tentativă din cadrul programului indian, în plină desfăşurare, vine la patru ani după un eşec amar, când echipa de la sol a pierdut contactul cu sonda cu puţin timp înainte de a ajunge pe Lună.

Dezvoltată de Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO), misiunea Chandrayaan-3 include un modul de aselenizare numit Vikram, care înseamnă „curaj/valoare” în sanscrită, şi un robot mobil, numit Pragyan („înţelepciune”, în sanscrită) pentru a explora suprafaţa Lunii.

Această misiune are loc la doar câteva zile după ce Luna-25, prima sondă lansată de Rusia pe Lună după anul 1976, s-a prăbuşit pe satelitul natural al Pământului.

Chandrayaan-3, lansată în urmă cu şase săptămâni, a avut o călătorie mai lentă către Lună comparativ misiunile americane Apollo din anii 1960 şi 1970, care au ajuns în câteva zile.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.