fbpx

Varianta lui Kelemen Hunor: În localitățile cu rată de infectare mică, elevii să revină la școală pe 8 februarie

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat la RFI că speră ca școlile să poată fi redeschise pe 8 februarie. El precizează că există și scenariul în care elevii să revină fizic în bănci doar în anumite localități, unde există mai puține cazuri de Covid-19.

Kelemen Hunor prezintă scenariile pentru redeschiderea școlilor: ”După vacanța de iarnă, deci 8 februarie este data la care sper și vreau să cred că va fi posibil să deschidem școlile. Am avut astfel de discuții cu primul-ministru, cu vicepremierul Dan Barna, am discutat și cu președintele Iohannis și cu ministrul Educației, la ședința de Guvern, dacă sistemul de învățământ este pregătit, poate fi pregătit pentru 8 februarie și toată lumea este de acord, dacă situația epidemiologică permite, atunci să deschidem școlile, elevii să se întoarcă fizic la școli. Sigur, dacă nu este posibil în toată țara, la nivel național, atunci trebuie văzut dacă se poate aborda, eu sunt convins că se poate aborda și regional și în acele județe, în acele localități unde rata de infectare nu este mare, acolo, elevii să se întoarcă la școală”.

Kelemen Hunor spune că ”există și varianta să meargă doar cu grădinițele, clasele primare, clasa a VIII-a și clasa a XII-a, în prima etapă și după aceea să se întoarcă cu toții, dar din punctul nostru de vedere, din punctul meu de vedere, școlile trebuie redeschise pe 8 februarie. Nu se poate să pierdem încă un semestru și o generație întreagă”.

CONTEXT

Școlile vor continua să funcționeze în regim online cel puțin până pe 8 februarie, au anunțat, astăzi, premierul Florin Cîțu și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Executivul a adoptat și o ordonanță de urgență care prevede prelungirea până pe 8 februarie a termenului în care activitățile educaționale se vor desfășura în acest format.

Sorin Cîmpeanu a precizat că decizia privind funcționarea școlilor după 8 februarie va fi luată în ultima decadă a lunii ianuarie și a adăugat că orice variantă este posibilă, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a ratei de vaccinare a personalului din învățământ.

”Analiza va fi efectuată după jumătatea lunii ianuarie, după ce vom avea rezultate privind situația epidemiologică în urma vacanței de iarnă, dar și a campaniei de vaccinare. Decizia va fi luată în ultima decadă a lunii ianuarie. Nu excludem niciun scenariu”, a spus Cîmpeanu.

La rândul său, premierul Florin Cîțu s-a declarat încrezător cu privire la proporția în care angajații din sistemul de învățământ vor accepta să fie vaccinați.

”Cand va fi vaccinarea, vor fi mai multi de 50%, mai mult de jumătate. Nu as merge pe estimări și pe sondaje”, a spus Cîțu, referindu-se la cifrele avansate de Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret, potrivit cărora doar 56% dintre angajații școlilor doresc să fie vaccinați.

”Nu avem un rezultat cu privire la disponibilitatea personalului din învățământ de a se vaccina. Sunt peste 340.000 de angajați. Am lansat o interogare, până în data de 15 ianuarie orele 16:00. Acela va fi rezultatul. nu sondajele in eșantioane mici”, a comentat și Cîmpeanu, în legătură cu acest subiect.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.