fbpx

ISJ Vaslui a anunțat 94 de școli că posturile de directori sunt vacantate din 9 februarie

Senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie a făcut publică o adresă a ISJ Vaslui, prin care 94 de școli din județ că posturile de directori și directori-adjuncți sunt vacantate din 9 februarie, iar preluarea acestor funcții după această dată va fi făcută în urma unor numiri prin detașare în interesul învățământului,

Pălărie critică această procedură și cere prelungirea mandatelor pentru directorii aflați în funcție, până la organizarea unor concursuri.

Ce spune Ștefan Pălărie:

”De la comunicarea publică a faptului că în calitate de senatori ai Comisie de Învățământ, Tineret și Sport (alături de Silvia Dinică- Senator București și Irineu Darău- Senator Brașov), am primit zeci de semnalizări a diverselor forme de neprofesionalism cu care Inspectoratele Școlare au abordat subiectul expirării mandatelor directorilor la data de 9 ianuarie.

Circulara Inspectoratului Școlar Județean Vaslui este doar unul dintre exemple. Câtă coerență poate exista în ideea de a realiza schimbări de management pentru 94 de școli din județ, atunci când țara trece prin momente atât de grele?
Avem posibilitatea legală de prelungire a mandatelor actuale cu încă un an, deși necesar avem doar 6-8 luni pentru a putea finaliza anul școlar și pentru a putea organiza concursuri pentru funcțiile de directori.
De cât profesionalism poți da dovadă atunci când îi anunți pe 94 dinte directorii tăi că le sunt vacantate posturile și că se caută oameni interesați să aplice?
Informațiile primite despre o parte din spețele care ne sunt puse la dispoziție (cu fiecare oră care trece) sunt absolut înfiorătoare.
Da, ca Program de Guvernare comun ne-am propus descentralizarea învățământului. Dar ne-am propus și depolitizarea lui. În momentul în care majoritatea spețelor semnalate au în spate cel puțin bănuieli de numiri politice, cea mai bună soluție este continuarea mandatelor așa cum sunt ele astăzi acoperite. Pentru câteva școli va fi un lucru rău, pentru cele mai multe dintre școli și pentru sistemul de învățământ per ansamblu va fi un lucru bun.
Dacă Inspectorii Școlari consideră că pot face aceste numiri fără să justifice oportunitatea lor, fără să consulte consiliile profesorale și asociațiile de părinți (vezi scandalurile din Timiș, Mureș, Bihor dar și București), în condiții de totală lipsă de transparență și absolut discreționar, atunci aceste premize nu pot fi cele de funcționare a unui sistem descentralizat.
Astăzi Inspectoratele Școlare (nu toate, ci o parte dintre ele) își semnează cu propria mână dovada că nu pot fi investite cu încrederea luării unor decizii manageriale (vezi și cazul Galați care organizează cursuri de numerologie pentru profesori) și întăresc ideea necesității unei decizii centralizate pentru salvarea situației, și a unui demers consistent de transformare sau desființare după o descentralizare pregătită temeinic.
Personal, eu cred că domnul Sorin Mihai Cimpeanu nu își dorește asocierea mandatului domniei sale cu această degringoladă generalizată care momentan revoltă colective de profesori, probabil sindicate locale și pe puținii părinți care cunosc fenomenul. Dar după 8 februarie, colective mult mai largi de părinți și elevi vor isca o revoltă și mai mare atunci când vor înțelege consecințele acestor arbitrare decizii din partea unor inspectori generali.
Soluția este simplă:
1. Concursuri de directori organizate cu celeritate.
2. Continuarea mandatelor de conducere până la final de an școlar a directorilor actuali. (Ordin de Ministru sau chiar OUG dacă juriștii consideră oportun)
3. Cursuri de pregătire în management școlar organizate în trimestrul al doilea al anului pentru toți cei care doresc să se înscrie la concurs.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.