fbpx

”Toți copiii trebuie să facă sport, indiferent de vârstă!”

Chiar dacă tentația de a transforma activitatea fizică reală în sporturi virtuale există și e din ce în ce mai mare, sportul trebuie să facă parte, în continuare din viața copiilor noștri. Robert Paraschiv, profesor de sport la Little London International Academy explică de ce mișcarea este esențială pentru dezvoltarea celor mici, atât din punct de vedere fizic, cât și al dezvoltării psihice.

De ce este important că sportul să fie integrat în rutină zilnică a unui copil?

Sportul este important să fie integrat în viața de zi cu zi a copilului pentru libertatea de mișcare, libertatea de exprimare, bunăstarea pe care ți-o oferă și cu atât mai mult este doza de energie care te ajută să-ți continui celelalte activități ale zilei.

Doar copiii care au date fizice sau aspirațîi pentru performanță trebuie să facă sport?

Categoric NU, TOȚI copiii trebuie să facă sport indiferent de vârstă. În general pentru a face sport nu ne cere nimeni să avem o anumită înălțime sau greutate, sportul este pentru toată lumea. De-a lungul  mai multor etape, copilul poate ajunge să facă și sport de perfomanță, prin multă seriozitate și multe sacrificii.

Într-o societate sedentară, în care mulți adulți nu au o activitate sportivă, cum pot fi mobilizați copiii?

Copiii în ziua de astăzi fac din ce în ce mai puțin sport deoarece tehnologia a înlocuit treptat partidele de fotbal din spatele blocului cu fotbalul virtual și acesta este doar un exemplu, orele de Educație Fizică și Sport sunt din ce în ce mai puține și acest lucru este îngrijorător, iar mulți dintre copii preferă să aducă o scutire medicală, în loc să petreacă 2 ore pe terenul de sport. Mobilizarea copiilor în drumul către sport stă în mâinile părinților, aceștia trebuie să îi îndrume să facă cât mai multă mișcare, iar școala să promoveze și să susțină cât mai mult practicarea sportului.

Cum alegem sportul potrivit pentru copilul nostru și cum poate ajută școală la asta?

Din punctul meu de vedere sportul cel mai potrivit pentru copil este acel  sport la care copilul își dorește să meargă de plăcere, pentru că cea mai frecventă greșeală pe care părinții o fac este de a impune copilului să practice un anumit sport. Școala poate avea un rol esențial pentru copil în alegerea sportului pentru că profesorul urmărește constant evoluția și progresul acestuia, de aceea este recomandat ca profesorul să poată  îndruma un copil spre a face sportul potrivit.

Este sportul o modalitate de a-i educa pe copii, inclusiv din punct de vedere emoțional- gestionarea eșecurilor și a succeselor?

Clar este o modalitate, de aceea se numește Educație Fizică și Sport. Din propria experiență vă pot spune că beneficiile sportului sunt imense, acesta dezvoltă lucrul în echipă, te face mai disciplinat, îți dezvoltă spiritul creativ, te ajută să îți dezvolți reflexele, întărește articulațiile, acestea fiind doar câteva din multitudinea de beneficii ale sportului. Pentru a putea gestiona eșecurile trebuie mai întâi să realizăm că eșecul face parte din succes. Sportul  prin natura sa te învață să îți gestionezi emoțiile  deoarece eșecul și  succesul apar destul de frecvent  iar  prin gestionarea lor poți progresa atât ca sportiv cât și în viața de zi cu zi.

Cum poate un părinte să vadă progresul copilului său?

În urma unor etape de pregătire prin care copilul trece, părintele poate vedea progresul. Progresul nu se poate vedea de pe o zi pe cealaltă, acesta durează luni de zile. Ceea ce pot spune este că întotdeauna o să vedem  un progres mai mare la un copil care face sport în mod frecvent pentru că multitudinea de beneficii ale sportului te ajută să evoluezi  nu numai ca sportiv dar și în viața de zi cu zi.