fbpx

Studiu publicat în Lancet: Peste un milion de copii au rămas orfani din cauza Covid-19

Photo 108360989 © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Peste 1,5 milioane de copii din întreaga lume au avut un părinte, un bunic sau o altă rudă care au murit din cauza COVID-19, potrivit unui studiu publicat marți de prestigioasa revistă științifică Lancet. Dintre acești copii, mai mult de 1 milion au rămas orfani de unul sau de ambii părinți în primele 14 luni ale pandemiei, iar alți 500.000 au avut un bunic decedat din cauza noului coronavirus.

„Până pe 30 aprilie 2021, acești 1,5 milioane de copii deveniseră consecința tragică trecută cu vederea a celor 3 milioane de decese COVID-19 din întreaga lume și acest număr va crește, pe măsură ce pandemia progresează”, a declarat co-autorul studiului, Susan Hillis, într-un comunicat de presă.

„Descoperirile noastre evidențiază nevoia urgentă de a acorda prioritate acestor copii și de a investi în programe și servicii bazate pe dovezi pentru a-i proteja și a-i sprijini chiar acum și pentru a-i susține în continuare pentru mulți ani în viitor”, a declarat Hillis,, epidemiolog al CDC în Atlanta.

Înainte de începerea pandemiei, în martie 2020, în lume erau140 de milioane de copii orfani, estimează World Without Orphans.

Acești copii sunt expuși unui risc crescut de probleme de sănătate mintală, sărăcie în familie și violență fizică, emoțională și sexuală și, de asemenea, sunt mai predispuși să moară prin sinucidere sau să dezvolte o boală cronică, inclusiv boli de inimă și diabet, potrivit organizației.

Pentru acest studiu, cercetătorii au dezvoltat modele matematice folosind cele mai bune date disponibile pentru a estima numărul copiilor afectați de moartea unui părinte sau tutore în timpul pandemiei.

Ei și-au bazat estimările pentru numărul de orfani pe datele de mortalitate pentru 21 de țări, care reprezintă colectiv 77% din decesele globale la nivel COVID-19.

Analiza a inclus atât decesele cauzate de COVID-19 raportate între 1 martie 2020 și 30 aprilie 2021, cât și numărul deceselor în exces în aceeași perioadă.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/lonely-orphan-apathy-lonely-orphan-apathy-waiting-new-family-sad-kid-depression-image108360989

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *