fbpx

Viktor Orban anunță referendum pentru legea anti-LGBT din Ungaria

Viktor Orban, premierul Ungariei, a anunțat că guvernul său va organiza un referendum pe tema controversatei sale legi anti-LGBT, relatează Euronews.

Liderul ungar a făcut anunțul într-o transmisiune live pe pagina sa de Facebook.

Pe 7 iulie, Ungaria a respins ultimatumul Comisiei Europene care îi cerea abrogarea legislației anti-LGBT adoptată în urmă cu două săptămâni. Guvernul ungar a transmis că eforturile UE sunt în zadar și că legea nu va fi abrogată.
Comisia Europeană a avertizat că va da în judecată Ungaria dacă nu se conformează, însă reprezentanții guvernului de la Budapesta au anunțat că își păstrează poziția. Șeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas a reiterat-o, miercuri:

„Eforturile Bruxelles-ului de a permite activiștilor LGBTQ să intre în școli și creșe sunt în zadar. Nu suntem dispuși să facem asta”, a spus el.

Guvernul de la Budapesta susţine că noua lege nu îi vizează pe homosexuali, ci urmăreşte protecţia copiilor, ai căror părinţi ar trebui să joace rolul principal în educaţia lor sexuală.

În calitate de gardian al tratatelor UE, executivul Uniunii poate lansa o procedură de încălcare a dreptului european (infringement), ceea ce poate duce la sesizarea Curţii de Justiţie a UE şi ulterior la sancţiuni.

Pe 15 iunie, Parlamentul Ungariei a aprobat un proiect de lege controversat care interzice discuțiile și diseminarea către minori a informațiilor despre care se consideră că promovează homosexualitatea și schimbarea de gen.

Actul normativ prevede interzicerea cărților, filmelor și a altor conținuturi accesibile copiilor și tinerilor și în care sexualitatea este descrisă în afara heterosexualității.

Interdicția se aplică și publicității în care homosexualii sau persoanele transgender apar ca parte a normalității.

Guvernul Orban a declarat că legislația este necesară pentru a proteja „dreptul copiilor la identitatea lor de gen primită la naștere”.

Asociațiile comunității LBGT și avocații drepturilor omului au declarat că legea va „călca în picioare drepturile tinerilor homosexuali și transgender”.

Aceștia au comparat interdicția cu o lege rusă discriminatorie din 2013 care interzice așa-numita „propagandă gay”, care este privită de apărătorii drepturilor omului ca un instrument de discriminare.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.