fbpx

Primarul Boc, către directorii de școli și grădinițe din Cluj-Napoca: ”Chetele” sunt interzise

O adresă semnată de primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, și publicată pe Facebook de organizația Educație juridică îi informează pe profesorii și directorii de școli din oraș că nu au voie să solicite bani de la elevi. În document se precizează că interdicția vizează și produsele consumabile (săpun, hârtie igienică). Primarul afirmă că unitățile școlare primesc fonduri de la administrația locală pentru a acoperi respectivele necesități.

Boc precizează că a făcut această adresă în urma plângerilor repetate primite din partea părinților.

De ce este ilegală cheta la școală

Expertul Radu Szekely, fost consilier al ministrului Educației,  a explicat, recent, de ce această practică este în afara legii. Invitat de Educație Privată să comenteze situația, Szekely a declarat:

”Conform art 181 alin 3 din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar ROFUIP este interzisă şi constituie abatere disciplinară implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învăţământ în strângerea şi /sau gestionarea fondurilor.

În consecință, faptul că un cadru didactic solicită sau propune strângerea de fonduri pentru renovarea clasei sau distribuie informații despre o campanie de strângere de fonduri în acest sens reprezintă o abatere disciplinară care ar trebui sancționată, nicidecum trecută cu vederea.

Se invocă de multe ori în aceste situații alineatul 1 al aceluiași articol 181 conform căruia comitetul de părinţi poate decide să susţină, inclusiv financiar prin asociaţia de părinți cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar, întreținerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a clasei. Însă sunt rare cazurile când aceste comitete de părinți sunt într-adevăr înregistrate în Registrul Național ONG sau au personalitate juridică, deci lipsește transparența circuitului financiar. Mai mult, chiar dacă există această formă de organizare legală, tot nu este permisă implicarea cadrelor didactice în strângerea sau gestionarea acestor fonduri, deci orice intenție de a influența potențiali donatori constituie abatere.