fbpx

Părinții se alătură elevilor: FEPAL cere blocarea Legii lui Șerban Nicolae

Fepal – Federația părinților și aparținătorilor legali din România susține demersul Consiliului Național al Elevilor, care, într-o scrisoare deschisă, a solicitat președintelui Iohannis să respingă de la promulgare Legea prin care cadrele didactice capătă protecție similară autorităților publice.

Într-o scrisoare deschisă, Fepal le cere, în plus, și partidelor politice să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu actul normativ inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae.

Scrisoarea deschisă, integral:

Respectul nu se impune prin lege

Scrisoare deschisă adresată
Domnului Președinte al României, Klaus Iohannis
Instituția Avocatul Poporului
Partidul Naţional Liberal
Uniunea Salvați România – USR

Noi, părinții reprezentați de Fepal – Federația părinților și aparținătorilor legali din România şi de grupul de iniţiativă civică Parintii cer schimbare, ne alăturăm demersului inițiat de Consiliul Național al Elevilor si ne opunem adoptării propunerii legislative nr. 592/2016, prin care se dorește învestirea cadrelor didactice cu statutul de autoritate publică.

Suntem perfect conştienţi că în şcolile noastre este nevoie de crearea unui cadru armonios, propice învăţării, care nu poate exista fără o relaţie fundamentală de respect între elevi şi cadre didactice. Însă acest respect se câştigă prin comportamentul personal şi nu poate fi impus printr-o lege. Dimpotrivă, impunerea artificială a respectului, deşi imposibilă, poate duce chiar la conflicte între societate şi grupul protejat de lege pe criterii profesionale, indiferent care ar fi acesta.

În propunerea legislativă nr. 592/2016, există încălcări fragrante ale unor drepturi garantate prin legea fundamentală a ţării, Constituţia, cum ar fi prezumţia de nevinovăţie a fiecărui cetăţean, până la dovedirea eventualei vinovăţii. Astfel, la art. 4 se stipulează că: „În cursul procedurii judiciare aplicabile, faptele sesizate, în scris, de personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, se bucură de prezumție relativă de veridicitate, până la proba contrară”. Adică elevii vor fi consideraţi din oficiu vinovaţi, până când îşi vor dovedi nevinovăţia, deci invers decât prevede Constituţia României. Şi nu este singurul paragraf în neregulă din acest proiect legislativ.

Mai mult de atât, în acest proiect de lege se subliniază faptul că un cadru didactic „are autoritatea de a lua decizii OPORTUNE, care să îi permită să menţină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-evaluare, dar şi pe parcursul desfăşurării de activităţi extraşcolare” şi că acesta are „dreptul de a aplica SANCȚIUNI disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului școlii”. Atragem atenţia că şi aceste formulări pot conduce la abuzuri asupra respectivilor beneficiari ai actului educaţional: copiii noştri.

Demersul iniţiatorilor acestei legi este cu atât mai de neînţeles cu cât legile române şi cele internaţionale protejează cu precădere minorii, având în vedere că aceştia sunt presupuşi a fi lipsiţi de discernământul necesar luării deciziilor corecte, şi că ei trebuie să fie îndrumaţi și ocrotiţi, nu acuzaţi, de către adulții responsabili din educație.

Date fiind aceste incompatibilităţi şi nereguli, solicităm Preşedintelui României să nu promulge acest proiect legislativ.
De asemenea, solicităm trimiterea lui întru analiză către Curtea Constituţională a României, care cu siguranţă va sesiza aspectele sale neconstituţionale evidente.

Nu putem repara zeci de ani de degradare continuă a învăţământului românesc cu o ilegalitate.