Monica Anisie anunță audit extern și concurs pe funcții în inspectoratele școlare

Noul ministru al Educației, Monica Anisie, anunță că funcțiile din minister și instituțiile subordonate acestuia vor fi ocupate prin concurs, iar situația actuală va fi evaluată printr-un audit extern. ”Va fi un audit nu numai în cadrul ministerului, ci și în subordonate. Și, atenție, nu numai din partea ministerului, ci și un audit extern”, a declarat Anisie joi, citată de Edupedu.

Întrebată dacă funcțiile de inspectori urmează să fie ocupate prin concurs, Anisie a răspuns: ”Îmi doresc aceeași abordare. Profesionalizarea managementului școlar.”

„După cum bine știți, am fost persoana care și-a dorit profesionalizarea managementului școlar și am desfășurat concursurile de inspector școlar general și am fost cea care a început și concursurile de directori. Prin urmare, îmi doresc aceeași abordare”, a mai spus ministrul.

Potrivit unei analize care a fost realizată de Educație Privată în primăvara acestui an, Inspectoratele Școlare Județene din România sunt ”infestate” de politizare. 21 dintre cei 42 de șefi de instituții sunt afiliați politic. Mulți dintre ei sunt politicieni cu acte în regulă: membri în Consiliile Locale, foști candidați pe listele de alegeri parlamentare, lideri de organizații teritoriale de partid. O bună parte dintre ei nu se sfiesc să își expună activitatea politică pe rețelele sociale.

Educație Privată a realizat un inventar al ”politicienilor” care conduc Educația românească din poziții de putere în Inspectoratele Județene, instituțiile care iau decizii importante pentru administrarea școlilor și managementul învățământului la nivel local. Inventarul este bazat pe documente publice (precum declarațiile de interese), dar și pe relatări ale presei sau pe activitatea politică expusă de inspectorii școlari în social media.

Iată cum se împărțeau, în aprilie 2019, preferințele politice ale inspectorilor afiliați:

PSD: 18

PNL: 2

ALDE: 1