fbpx

Propunere: Elevii cu media de admitere la liceu sub 5 vor merge obligatoriu la școala profesională

Comisia de Dialog Social, întrunită, azi, la Ministerul Educației, a decis că elevii care vor termina clasa a opta și vor avea media de admitere sub 5 vor continua studiile la școala profesională, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți-Învățământ Preuniversitar.

Cristache a caracterizat decizia drept ”grea…dar benefică”.

În urma întâlnirii, Ministerul Educației a dat publicității un comunicat de presă, în care nu amintește nimic concret despre propunerea adoptată. Îl prezentăm, integral:

Pe ordinea de zi au fost incluse drafturile ordinelor de ministru care aprobă calendarul și metodologiile de desfășurare a examenelor naționale din anul 2020 (Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a, Bacalaureat, certificarea calificării profesionale a absolvenţilor din învăţământul profesional şi tehnic preuniversitar în anul şcolar 2019-2020Definitivat), respectiv acalendarul și metodologia admiterii în învăţământul profesional de stat pentru anul şcolar 2020-2021.

În același context, a fost luat în discuție proiectul metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreșcolari, preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, precum și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2020-2021.

Un alt subiect l-a constituit proiectul de hotărâre de Guvern pentru modificarea art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul şi stabilirea tarifului maxim/kilometru aferent abonamentului de transport prevăzut la alin. (3) al art. 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011.

Punctele de vedere și sugestiile formulate vor fi transmise tuturor direcțiilor și instituțiilor implicate în procesul decizional. Potrivit legii, proiectele dezbătute de membrii CDS nu sunt supuse votului, avizul partenerilor de dialog social fiind consultativ.

La ședința de astăzi au participat reprezentanții Ministerului Educației Naționale, sindicatelor din învățământ (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicală „Alma Mater”) și ai confederațiilor patronale (COMPIROM, CONCORDIA și UGIR). Au fost prezenți, de asemenea, membri ai asociaților naționale și locale de elevi, organizațiilor studențești și Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar.