fbpx

Sorin Ion: Mâine explodează toți părinții, dacă punem criteriul proximității la admiterea în liceu

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a explicat, la Euronews România, de ce autoritățile nu iau în considerare să aplice criteriul proximității la admiterea în liceu.

 

„Dacă puneți criteriul de proximitate, vă garantez că mâine explodează tot ce înseamnă părinți în această țară. Și mai e ceva. Cum faceți cu criteriul de proximitate, de exemplu, la liceele pedagogice: luăm la învățământul pedagogic toți elevii din jurul liceului pedagogic? Este absurd. Vă pot adăuga o listă lungă de excepții. Învățământ tehnologic – faptul că în apropierea locuinței mele am un liceu tehnologic, mă obligă să mă duc la tehnologic, iar eu vreau la teoretic? Lucrurile nu-s chiar așa simple. Sigur că, ideal, da, am putea să facem, cum spuneți dvs. În practică, prea curând nu o se întâmple.”, a declarat Sorin Ion.

El a argumentat și decizia Ministerului Educației de a introduce media din gimnaziu ca prim criteriu de departajare.

„Haideți să dăm Cezarului ce al Cezarului. Vorbim de criteriu de de departajare. În momentul în care am copii cu aceeași medie pe ultimul loc, să nu se înțeleagă cumva că facem repartizarea la liceu în funcție de media claselor V-VIII. Repartizarea o facem după media de la Evaluarea Națională și doar în situații excepționale, când pe ultimul loc există elevi cu medii inegale, cu medii egale. Ori asta nu este o regulă, este o excepție. Atunci aplicăm criteriile de departajare. Dar eu vă întreb

dacă am fi aplicat criteriul de departajare?

Nota de la evaluare, de la limba română era ea relevantă pentru un copil de la mate-info sau invers? Trebuie să stabilim ordinea criteriilor și întrebarea este care este cel mai relevant. E relevantă nota la matematică? E cea la română? Nu trebuie să dăm impresia că asta este regula de admitere la liceu. Criteriul de departajare se aplică doar la medii egale”, a spus Sorin Ion.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.